Στις φετινές βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία, εξόν από τα ζητήματα που παραδοσιακά απασχολούν τον προεκλογικό διάλογο για τα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας, μεγάλο τμήμα της αντιπαράθεσης δόθηκε και για τη σχέση και την αναπόφευκτη αντιστοίχισή της με την Ελλάδα.

Η δυναμική είσοδος των Podemos στην πολιτική ζωή κι η στενή σχέση τους με το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, αλλά κι εν γένει ο τρόπος που η ΕΕ αντιμετωπίζει τις χώρες σε κρίση—με την Ελλάδα ν’ αποτελεί παράδειγμα—,ανέδειξε τη χώρα μας ως μέρος της προεκλογικής επιχειρηματολογίας.

Είναι φυσικό πως η κατάσταση κι η σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ, επιστρατεύτηκε ως αποτροπαϊκό παράδειγμα στο στόμα των υποψηφίων του Λαϊκού Κόμματος για να πλήξουν την θριαμβολογική ρητορία για την σύσταση ενός πανευρωπαϊκού αριστερού μετώπου που επικαλείται σταθερά το Podemos. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας να γίνει Ελλάδα», έχει επαναλάβει σε όλες τις διαφορετικές εκδοχές της φράσης κι ο ίδιος ο Ραχόι σε πολλές ευκαιρίες στις ομιλίες του. Την περιπέτεια της επίπονης ελληνικής διαπραγμάτευσης του τελευταίου έτους επικαλέσθηκαν ως αρνητικό, «παράδειγμα προς αποφυγή» κι άλλα στελέχη του ΡΡ. Η ντε Σανταμαρία αναφέρθηκε ιδιαίτερα «στην αποτυχία της πολιτικής της αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα» κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση των τεσσάρων αρχηγών, εκπροσωπώντας τον Ραχόι, που απείχε στην πρώτη, όταν ήλθε σε αντιπαράθεση με τον Ιγκλέσιας, αλλά και τον Σάντσεθ.

Μολονότι η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος επισήμως αποφεύγει την αναφορά στον «ελληνικό παράγοντα», στην προσπάθεια να αποτρέψει τη διαφυγή ψήφων προς το Podemos επιστρατεύει άλλους τρόπους για να τονίσει τη σχέση του αριστερού κόμματος με την πολιτική στην Ελλάδα. Στην ομιλία του την Παρασκευή για το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας του PSOE στην Ανδαλουσία, ο γερό-λυκος Φελίπε Γκονθάλεθ, ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος και ακόμη ρυθμιστής των εξελίξεων στο εσωτερικό του, αναφέρθηκε επιτιμητικά στη σχέση του Ιγκλέσιας με τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Μην τους αφήνετε να μας μιλούν για την Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Εάν εκείνοι είχαν θριαμβεύσει εκεί τώρα θα ήσαν εδώ, μαζύ τους (στην εκστρατεία), τους βλέπετε πουθενά;», τόνισε ο Γκονθάλεθ.

Οι Podemos είναι το κόμμα που σταθερά κάνει αναφορές στα ελληνικά πεπραγμένα και σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και το ενδεχόμενο μίας νίκης του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία, διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους του για μία δυνατότητα σύμπηξης ενός κοινού μετώπου των αριστερών κυβερνήσεων και των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας για να διεμβολίσουν την πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών.

«Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για τον αγώνα και τον δρόμο που άνοιξε σε εμάς», τόνισε ο Ιγκλέσιας στην ομιλία του ενώπιον 10,000 υποστηρικτών του στην ‘Κάχα Μάχικα’ στη Μαδρίτη και το ίδιο επαναλαμβάνουν orbi et urbi τα στελέχη του κόμματος στις ομιλίες τους, ανά την Ισπανία.

Μάλιστα, σε όλους τους τόνους υποστηρίζουν ότι μία νίκη των Podemos “θα διευκολύνει και την Ελλάδα, που έως τώρα αγωνίζεται μόνη της, να διεκδικήσει ένα καλλίτερο μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας κι αυτοδιάθεσης για τον λαό της» και «μαζύ θα αγωνισθούμε για μία καλλίτερη ζωή στην Ευρώπη», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προαλειφόμενος από το Podemos για το ‘ΥΠΕΞ’ Πάβλο Μπαστίνδουϊ. Ο ίδιος διετύπωσε, δε, την ερμηνεία πως η Ελλάδα τιμωρήθηκε σκόπιμα, ως μικρώτερη χώρα, για να παραδειγματισθεί η Ισπανία.

«Για εμάς η Ελλάδα αποτελεί το παράδειγμα αγώνα» πρόσθεσε η Τάνια Σάντσεθ σε πρόσφατη εκδήλωση στη Μαδρίτη, παρουσία του Βρετανού αναλυτή και συγγραφέα Όουεν Τζόουνς.

Από την πλευρά τους οι Θιουδαδάνος, υποστήριξαν πως το ελληνικό παράδειγμα φανερώνει την αδυναμία της ευρωπαϊκής πολιτικής να βοηθήσει την ανάπτυξη, και των σφαλμάτων των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που αντίθετα οδηγούν στην καταστροφή της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας. «Είναι επονείδιστος ο τρόπος που οι Ευρωπαίοι φέρθηκαν στην Ελλάδα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το ηγετικό στέλεχός του στη Μαδρίτη Σοφία Μιράνδα.