Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος των ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, από τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Τζον Μπένερ απέρριψε μία «εξαιρετικά δίκαιη συμφωνία».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την αποτυχημένη συνάντηση, ο Ομπάμα, φανερά εκνευρισμένος είπε: «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο πρόεδρος Μπένερ αποχώρησε από μία τέτοιου είδους συμφωνία. Υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία».

Ο Μπένερ, από την πλευρά του, δήλωσε πως ο Μ.Ομπάμα ζητούσε φορολογικές αυξήσεις 400 δισ. δολαρίων, πέρα από την αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 800 δισ. δολαρίων αύξηση της φορολογίας και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Πέρα από περικοπές 650 δισ. δολαρίων από το Medicare, το Medicaid και άλλα προγράμματα, ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι προσέφερε περικοπές δαπανών 1 τρισ. δολαρίων και έσοδα 1,2 τρισ. δολαρίων, μέσω της αύξησης της φορολογίας των εισοδημάτων.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 2 Αυγούστου, το αμερικανικό δημόσιο θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.