Πνίγηκε στο αίμα η Νορβηγία, καθώς τουλάχιστον επτά είναι οι νεκροί και 15 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα λίγο πριν τις 3 και μισή (τοπική ώρα) στο Όσλο σε κτίρια όπου στεγάζονται τα γραφεία της κυβέρνησης.

Λίγο μετά ένας άντρας άνοιξε πυρ εναντίον 560 ανθρώπων, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν κάποιους να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν.

Ο δράστης των πυροβολισμών που σημειώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος του Στόλτενμπεργκ στο νησί Ουτόγια, στα νότια του Όσλο, συνελήφθη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μία πληροφορία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Πλέον οι αρχές μιλούν για τρομοκρατικό χτύπημα με τις υποψίες να στρέφονται προς δύο οργανώσεις, τους «υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» και μία ιρακινή οργάνωση, οι οποίες κατηγορούν τη Νορβηγία για τη συμμετοχή της σε πολέμους (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη).

Αυτή την ώρα εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν βόμβες και παγιδευμένα δέματα σε διάφορα σημεία έτοιμα να εκραγούν, ενώ η αστυνομία πιστεύει ότι τα δύο γεγονότα συνδέονται άμεσα.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν είναι συγκλονιστικές, μάρτυρες μιλούν για πραγματικό «χάος» στο κέντρο της πόλης που διήρκησε αρκετές ώρες, ενώ παρότι οι εκρήξεις έγιναν στα γραφεία της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας «είναι σώος» και αναμένεται να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του σήμερα το βράδυ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ο ίδιος στο ραδιόφωνο ότι η αστυνομία τον συμβούλεψε «να παραμείνει κρυμμένος», ενώ οι αρχές έκαναν έκκληση στον κόσμο να «επιστρέψει στα σπίτια του».

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν ενδεχομένως και άλλους νεκρούς, καθώς και να σώσουν τους τραυματίες των δύο χτυπημάτων.