Μια εβδομάδα κλείνει σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι αφήνοντας πίσω τους 129 νεκρούς. Η πόλη και οι άνθρωποί της επιχειρούν να ξαναβρούν το ρυθμό της καθημερινότητάς τους μετά το σοκ των χτυπημάτων- κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η «πόλη του φωτός» καλείται να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό της βγαίνοντας από το πυκνό σκοτάδι.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνουν μια άλλη τέτοια προσπάθεια. Ελήφθησαν το 1923 και δείχνουν πώς το Παρίσι συνήλθε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τους βομβαρδισμούς και τις ελλείψεις τροφίμων. Τη δεκαετία του ’20 η πόλη έγινε «μελίσσι» μουσικής, μόδας και διασκέδασης τροφοδοτούμενη από την ανεξάντλητη ενέργειά της.

Μετά τη βαρβαρότητα του πολέμου, η Γαλλία επιζητούσε το διαφορετικό: οι προπολεμικές αξίες απορρίφθηκαν και γεννήθηκε η ζωντανή εποχή της art deco, των πρώτων βωβών ταινιών, της αισθητικής της Coco Chanel.

Η δεκαετία του ‘20 ανήκε στους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς. Μεταξύ των κατοίκων της πόλης ήταν ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Έζρα Πάουντ, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Τζέιμς Τζόις. Και ήταν τέτοια η «λάμψη» των προσωπικοτήτων αυτών που πολλά από τα μέρη στα οποία σύχναζαν φέρουν έως και σήμερα την κληρονομιά του μύθου τους.

Ταυτόχρονα άλλαζαν πράγματα και στις τεχνολογικές εξελίξεις: αυτοκίνητα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Παρισιού παράλληλα με τις άμαξες που μετέφεραν ανθρώπους και εμπορεύματα.

Ο φωτογράφος Jules Gervais-Courtellemont επιχείρησε να καταγράψει στο φακό του την πολύχρωμη πόλη που ζούσε την ξέφρενη περίοδο ανάπτυξης και μεταπολεμικής αισιοδοξίας.

parispalia1 parispalia2 parispalia3 parispalia4 parispalia5 parispalia6 parispalia7 parispalia8