«Η ανθρωπότητα βιώνει στις μέρες μας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η κρίση είναι μεν παγκόσμιο ζήτημα, αλλά και ειδικά ευρωπαϊκή κρίση μιας και στα σύνορα της Ένωσης συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι.

Ο κ. Στυλιανίδης, ήταν ο βασικός ομιλητής συνεδρίου στην Λευκωσία , με θέμα: «Η Εξωτερική Πολιτική και η Ανθρωπιστική Βοήθεια της ΕΕ: Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου και Ελλάδας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και την Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της Συρίας, ανέφερε ότι υπάρχουν 12 εκατομμύρια πρόσφυγες με συνεχείς ανοδικές τάσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει προσφυγοποιηθεί. Ο κ. Στυλιανίδης σαφής στο κατά πόσο η ΕΕ οφείλει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες. Επικαλούμενος τοποθετήσεις του Προέδρου Γιούνγκερ τόνισε πως η Ευρώπη έχει μια ιστορία προσφύγων και μεταναστών και δεν μπορεί να την αρνηθεί, αλλά να την στηρίξει. Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα) ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναγνώρισε και εκείνη με τη σειρά της ότι η κρίση ξεπέρασε την Ευρώπη , διότι αρχικά υπήρχε η προσέγγιση ότι αυτή αποτελούσε πρόβλημα του νότου. «Όταν όμως έφτασαν οι πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη, τότε με καθυστέρηση αποφασίστηκε ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση» τόνισε, λέγοντας ωστόσο ότι η ΕΕ έστω και με καθυστέρηση μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης ιδιαιτέρως μέσω της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού.

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ενωμένη Αριστερά, Κύπρος) ανέφερε πως η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα και στάθηκε στον ρόλο που η ΕΕ θα έπρεπε να έχει διαδραματίσει. «Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα γιατί δεν διείδε τις εξελίξεις ή γιατί αρκετοί συνέβαλαν στο να προκύψουν αυτές οι εξελίξεις», είπε και σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορισμένες δυνατότητες να παρέμβει και να επηρεάσει ουσιαστικά τους Ευρωπαϊκούς χειρισμούς. Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι υπάρχουν ανεπάρκειες στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ αλλά υπογράμμισε ότι «αν υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να ωθήσει τον κόσμο προς τα μπροστά, αυτός είναι η ΕΕ». Συνεχίζοντας εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο η ΕΕ να αποτελέσει στο μέλλον τον τρίτο πόλο στρατιωτικής δύναμης. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης στο κυπριακό ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι η κατάσταση στην οποία εισήλθε η Τουρκία εισήλθε δύσκολα θα την καταστήσει χώρα σταθερότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Ο δρ. Μιχάλης Ατταλίδης, Γενικός Συντονιστής στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στα δομικά προβλήματα της κρίσης, λέγοντας πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύγκρουση εντοπίζεται εντός του Ισλάμ, μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Ωστόσο, ο κ. Ατταλίδης υπέδειξε ότι εν πολλοίς τα αίτια της κρίσης εντοπίζονται και στα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ είναι και απόρροια της αποτυχίας των κινημάτων της Αραβικής ‘Ανοιξης. Επίσης, υποστήριξε ότι και η προσφυγική κρίση, όπως και η οικονομική κρίση και τα προβλήματα στην Ευρωζώνη, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διαδικασία- επεσήμανε- η οποία έχει ανησυχητικά πληγεί και υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.