Με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα συναντηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η συνάντηση του Σαλεχί με τον Γιουκίγια Αμάνο αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού στο Ιράν αλλά και την επανέναρξη των συνομιλιών με διεθνείς δυνάμεις για το ιρανικό πρόγραμμα.

Η IAEA κάλεσε τον περασμένο μήνα το Ιράν να δώσει απαντήσεις σχετικά με προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που η υπηρεσία θεωρεί ότι πιθανότατα έχουν στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επέκρινε την IAEA για τη θέση που διατύπωσε και χαρακτήρισε τα στελέχη της διεθνούς υπηρεσίας «μαριονέτες» των δυτικών δυνάμεων.

Το Ιράν έχει πολλές φορές καταγγείλει ότι η υπηρεσία δεν εκτελεί τα καθήκοντά της αλλά υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο κι επιμένει ότι τα πυρηνικά της προγράμματα έχουν αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι προτίθενται να επαναλάβουν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αλλά δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν την αξίωσή τους να αναστείλουν τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο προηγούμενος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ έλαβε χώρα τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα.