Οι επιστήμονες που ζουν κι εργάζονται στην Ανταρκτική καταναλώνουν τόσο πολύ αλκοόλ που έχουν πλέον «απρόβλεπτη συμπεριφορά» που οδηγεί σε «τσακωμούς, απρεπείς εμφανίσεις και εργαζόμενους να πηγαίνουν στη δουλειά τους χωρίς να έχουν εντελώς ξεμεθύσει».

Το National Science Foundation εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει συσκευές ανάλυσης της αναπνοής για να ενισχύσει την εντολή της Ουάσιγκτον για πλήρη αποχή από το αλκοόλ.

Αξιωματούχοι του NSF εξετάζουν το εάν η αποστολή συσκευών μέτρησης αλκοόλ στην αναπνοή σε βασικές αμερικανικές βάσεις στην Ανταρκτική, τον σταθμό Scott-Amundsen στο Νότιο Πόλο είναι νόμιμη ή αν είναι έστω καλή ιδέα.

Η αμερικανική κυβέρνηση λειτουργεί και κατέχει βάσεις στην Ανταρκτική αλλά το έδαφος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Η Ανταρκτική δεν έχει δικαστήρια ή μεγάλη παρουσία δικηγόρων κι έτσι υπάρχουν ερωτήματα ως προς το ποιος θα δώσει την εντολή για τα αλκοτέστ ή εάν οι άνθρωποι θα αμφισβητούν τα αποτελέσματά τους.

Το πραγματικό πρόβλημα φαίνεται να είναι η «πολιτισμική σύγκρουση» ανάμεσα στους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβόλαιο και τους επιστήμονες. «Υπάρχει μεγάλη πολιτισμική διαφορά στην Ανταρκτική», εξηγεί ο Philip Broughton, που εργάστηκε ως τεχνικός στο Νότιο Πόλο το 2003.

Τρώνε, πίνουν και έχουν κοινωνικές επαφές χωριστά. Στις εκτός εργασίας ώρες του ο Broughton σέρβιρε ποτά και στις δύο ομάδες.

Ο έλεγχος διαπίστωσε, σε επίσκεψη στον Νότιο Πόλο, πως ένας ερευνητής παρήγαγε μπύρα μέσα σε ένα από τα εργαστήρια (!), κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων ενώ είναι και παράνομο να παράγεται μπύρα ή να γίνεται απόσταξη αλκοολούχων στους χώρους της βάσης.

Ο άνδρας επέστρεψε σπίτι του αλλά κράτησε τη δουλειά του ενώ, σύμφωνα με την έκθεση, αν είχε πιαστεί να κάνει το ίδιο ένας εργαζόμενος με συμβόλαιο, θα είχε πιθανότατα οδηγήσει στην απόλυσή του.