Οι συρράξεις και η αστάθεια σε πέντε χώρες και μόνο, έχουν ξεριζώσει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια παιδιά, δήλωσε η UNICEF, με αφορμή τη συνάντηση υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παγκόσμια κρίση μεταναστών και προσφύγων.

«Οι σπαραξικάρδιες εικόνες συνέβαλαν στο να κινητοποιηθεί η προσοχή του κοινού σχετικά με την τύχη των παιδιών που εμπλέκονται στην ευρωπαϊκή κρίση προσφύγων, αλλά το ζήτημα αυτό πηγαίνει πολύ πέρα απ’ τα σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε η Afshan Khan, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με εκατομμύρια οικογένειες να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας συγκρούσεων και διώξεων σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν ή η Συρία» αναφέρει.

Από την αρχή του έτους, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη. Περίπου το ένα πέμπτο αυτών που έχουν φθάσει στις ακτές της Ευρώπης είναι παιδιά. Αλλά ενώ η κατάσταση στην Ευρώπη έχει συγκεντρώσει την προσοχή του κόσμου, εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι στους δρόμους:

· Στη Συρία, η βάναυση σύγκρουση που έχει εισέλθει για καλά στο πέμπτο της έτος, έχει εξαναγκάσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να καταφύγουν σε στρατόπεδα προσφύγων, πρόχειρα καταλύματα και υπερπλήρεις κοινότητες υποδοχής στην Ιορδανία, το Ιράκ, το Λίβανο και την Τουρκία.

· Στο Αφγανιστάν, τη δεύτερη μεγάλη πηγή προσφύγων σε όλο τον κόσμο, πάνω από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

· Στη Σομαλία, οι συγκρούσεις, η αστάθεια και η κρίση πείνας έχουν ωθήσει σχεδόν 1 εκατομμύριο Σομαλούς – οι μισοί από αυτούς παιδιά – έξω από τη χώρα τους.

· Σχεδόν 666.000 άνθρωποι διέφυγαν εξαιτίας της σύγκρουσης στο Σουδάν.

· Περίπου 760.000 άνθρωποι, σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων είναι παιδιά, έχουν εγκαταλείψει το Νότιο Σουδάν, από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα σύγκρουση το Δεκέμβριο του 2013.

Τα παιδιά σε χώρες που είναι σε σύγκρουση δέχονται καθημερινά επιθέσεις. Κινδυνεύουν από απαγωγή, ακρωτηριασμούς, στρατολόγηση και θάνατο. Το ταξίδι τους προς την ασφάλεια είναι γεμάτο κινδύνους. Είτε προσπαθούν να ξεφύγουν μέσω θαλάσσης ή οδικώς, βρίσκονται συχνά στο έλεος των λαθρεμπόρων και πρέπει να κουβαλάνε τα σωματικά και ψυχικά σημάδια του πολέμου, του εκτοπισμού και της εχθρότητας.

Τα εκατομμύρια των παιδιών που επηρεάζονται από τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό σήμερα απαιτούν μια ολοκληρωμένη, συλλογική και βιώσιμη αντιμετώπιση.

Η UNICEF παραμένει αφοσιωμένη στην παροχή ζωτικής υποστήριξης τόσο κατά μήκος της διαδρομής των ταξιδιών των παιδιών σε αναζήτηση ενός πιο ασφαλούς μέλλοντος, όσο και στις χώρες προέλευσής τους:

· Στη Συρία για παράδειγμα, η UNICEF βοηθά στην παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, να κρατήσει τα παιδιά στο σχολείο και στη διεξαγωγή εκστρατειών εμβολιασμού.

· Κατά μήκος της διαδρομής προς την Ευρώπη, η UNICEF έχει δημιουργήσει φιλικούς προς τα παιδιά χώρους και συνεχίζει να συνηγορεί στις χώρες υποδοχής ώστε να δώσουν προτεραιότητα στο βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

· Σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν πλήττονται από συγκρούσεις, η UNICEF υποστηρίζει προγράμματα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της φτώχειας και την έλλειψη ευκαιριών.

«Καθώς η βία αυξάνεται στη Συρία, η UNICEF επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την έκκλησή της προς όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις τυφλές επιθέσεις κατά αμάχων σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η εντατικοποίηση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών παιδιών σε όλη τη χώρα. Σε ένα μόνο περιστατικό στη γειτονιά Al-Wa’er στη Χομς το περασμένο Σάββατο, 17 παιδιά σκοτώθηκαν και 23 άλλα τραυματίστηκαν. Αυτό που θα έπρεπε να είναι μια οικογενειακή συγκέντρωση σε μία από τις λίγες εναπομείνασες παιδικές χαρές της γειτονιάς έχει μετατραπεί σε τραγωδία. Η χρήση βαρέων όπλων έχει γίνει συνηθισμένη στη Συρία και πολύ συχνά τα παιδιά βρίσκονται στη γραμμή του πυρός» δήλωσε σχετικά με τις δολοφονίες παιδιών στη Συρία η Hanaa Singer, εκπρόσωπος της UNICEF στη Συρία.