Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τη νίκη των Καταλανών αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «εσωτερικό θέμα της Ισπανίας».

«Είναι θέμα αρχής: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει περιφερειακές εκλογές» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα όμως δεν έχει επικοινωνήσει με την ισπανική κυβέρνηση ή τις τοπικές αρχές της Καταλονίας, διευκρίνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί εδώ και πολλά χρόνια ότι η απόσχιση μιας περιοχής που αποτελεί τμήμα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ θα σήμαινε αυτομάτως την έξοδο του νέου κράτους από την Ένωση. «Μια νέα ανεξάρτητη περιοχή, εκ της ανεξαρτητοποίησής της θα μετατρεπόταν σε τρίτη χώρα ως προς την ΕΕ και θα μπορούσε να υποβάλει υποψηφιότητα για να γίνει μέλος της ΕΕ» εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σχοινάς.

Η θέση αυτή έχει διατυπωθεί από το 2004, από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές απέσπασαν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο (72 έδρες σε σύνολο 135), όμως το ποσοστό τους ανήλθε μόνο στο 47,8%. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού».