Τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν χθες στις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης ένα τελικό προσχέδιο για συμφωνία ειρήνης, λέγοντάς τους πως η δουλειά του ΟΗΕ τελείωσε και ότι όσον αφορά το προσχέδιο, «δεχτείτε το ή ξεχάστε το».

Η πρόταση συμφωνίας, μετά από μήνες διαβουλεύσεων μετ’ εμποδίων, θέτει τέλος στη μάχη μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων και των οπλισμένων υποστηρικτών τους που έχει σπρώξει τη Λιβύη στο χείλος της καταστροφής τέσσερα χρόνια μετά τον άδοξο θάνατο του Μοάμαρ Καντάφι.

Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν την πρόταση του ΟΗΕ ως λύση για τη σύρραξη που έχουν επιτρέψει σε ισλαμιστές μαχητές να κερδίσουν περισσότερο έδαφος στο χάος και στους λαθρέμπορους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων που τους στέλνουν από τις ακτές της Λιβύης στην Ευρώπη.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μπερναντίνο Λεόν είχε θέσει ως προθεσμία συμφωνίας τις 20 Σεπτεμβρίου. Χθες είπε σε δημοσιογράφους ότι ήλπιζε πως οι διάφορες πλευρές θα επέστρεφαν για να συμφωνήσουν μετά τη θρησκευτική εορτή Είντ αλ Άντα, μία από τις δύο μεγαλύτερες εορτές της μουσουλμανικής θρησκείας που λήγει γύρω στις 23 Σεπτεμβρίου, και πριν τις 20 Οκτωβρίου, όταν λήγει η εντολή της τωρινής εκλεγμένης βουλής.

«Τελειώσαμε τη δουλειά μας, έχουμε ένα κείμενο και είναι ένα τελικό κείμενο,» δήλωσε ο Λεόν, περιστοιχισμένος από δυτικούς διπλωμάτες στη πόλη Σχιράτ του Μαρόκου, όπου έχει διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων, «Οπότε η δουλειά μας στη διαδικασία έχει τώρα τελειώσει. Εναπόκειται τώρα στα συμμετέχοντα μέρη να αντιδράσουν στο κείμενο, αλλά όχι υπό την έννοια ότι θα προσθέσουν κι άλλες παρατηρήσεις ή θα επιστρέψουν σε κάποιο θέμα για διαπραγμάτευση.»

Πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη είχαν επιβεβαιώσει τη βούλησή τους να επιστρέψουν για να συζητήσουν περί αντιπροσώπων σε μια ενωμένη κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες και να υπογράψουν συμφωνία στη Λιβύη πριν τις 20 Οκτωβρίου. «Μπορούν να μη δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση, αλλά στην περίπτωση αυτή θα διαλέξουν την αβεβαιότητα, θα διαλέξουν τις δυσκολίες του να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα,» πρόσθεσε ο Λεόν.

Η Λιβύη έχει χωριστεί από δύο μη συμπαγείς αντιμαχόμενες συμμαχίες πρώην επαναστατών που κάποτε πολέμησαν μαζί τον Καντάφι αλλά σιγά-σιγά στράφηκαν η μία ενάντια στην άλλη μετά την επανάσταση του 2011, μαχόμενες για τον έλεγχο της χώρας.

Από πέρσυ, η Τρίπολη ελέγχεται από την Ανατολή της Λιβύης, μια συμμαχία ισλαμιστών που έχουν στήσει δική τους κυβέρνηση και βουλή στη πρωτεύουσα, ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση – που υποστηρίζεται από έναν πρώην σύμμαχο του Καντάφι – και εκλεγμένη βουλή ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η πρόταση του ΟΗΕ περιλαμβάνει μια μονοετή ενωμένη εθνική κυβέρνηση, με την παρούσα εκλεγμένη βουλή ως νομοθετικό σώμα και μια δεύτερη βουλη ως συμβουλευτικό σώμα.