«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, τώρα ή στο μέλλον, ο Καντάφι να παραμείνει στη Λιβύη» εκτίμησε ο επικεφαλής του εθνικού μεταβατικού συμβουλίου προσθέτοντας πως ο λίβυος ηγέτης δεν έχει καμία άλλη επιλογή πέρα από το : «να εγκαταλείψει την εξουσία και να έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη».

Χθες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν βγει πάλι στους δρόμους για να δείξουν την αντίθεσή τους στις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σύμφωνα με τις οποίες το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο ήταν έτοιμο να επιτρέψει στον Καντάφι να παραμείνει στη Λιβύη με την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθεί από την εξουσία.

Σε σημερινή συνέντευξή του, όμως, ο Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του εθνικού μεταβατικού συμβουλίου, αρνήθηκε τις προαναφερθείσες πληροφορίες και τόνισε πως δεσμεύεται να τιμήσει «προσωρινά» τα οικονομικά και πετρελαϊκά συμβόλαια που συνήφθησαν με το καθεστώς του Καντάφι πριν την εξέγερση.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην εθνική πετρελαϊκή εταιρεία (NOC) δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση ούτε να εξορύσσουμε ούτε να διυλίζουμε πετρέλαιο. Οταν θα είμαστε σε θέση, οι τιμές θα οριστούν έπειτα από διαπραγμάτευση με πετρελαϊκές εταιρίες που θα μπορούν να κάνουν τη διύληση».

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι οι προτάσεις από πετρελαϊκές εταιρίες είναι περιορισμένες και ότι προτεραιότητα του συμβουλίου είναι: «να παρέχονται στο λιβυκό λαό οι ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης».

Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει συναντηθεί με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σε ξένες πρωτεύουσες σε μία προσπάθεια να διαπραγματευτούν μία συμφωνία ειρήνευσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτές οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν εν γνώση ή με την υποστήριξη του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων.