Τα ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης απασχολούν έντονα το σύνολο του σημερινού γαλλόφωνου βελγικού Τύπου, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ -όπως αναφέρεται- ο βελγικός κρατικός μηχανισμός εργάζεται εντατικά, εκπονώντας σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης, τα οποία περιλαμβάνουν την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή των χώρων φιλοξενίας, καθώς και ενδεχόμενο σχέδιο αναλογικής κατανομής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα δημοτικά διαμερίσματα της χώρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη (γαλλόφωνη) Βαλλονία, βάσει της οποίας το 61% των ερωτηθέντων αξιολογούν ως αριθμητικά υπερβολική την παρουσία μεταναστών και αιτούντων άσυλο στο Βέλγιο.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου, καταγράφονται αναφορές στην Ελλάδα και στο οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, λόγω της τεράστιας αύξησης του αριθμού των μεταναστών.

Ειδικότερα η εφημερίδα L’ Echo σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη παραπαίει στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης» επικρίνει την ΕΕ για «αδράνεια και έλλειψη αλληλεγγύης» στη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, με αποτέλεσμα η κατάσταση στον Νότο της Ευρώπης, ιδίως στα ελληνικά νησιά, να είναι πλέον εκρηκτική. Αναφέρεται ακόμη στην κριτική που ασκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα (καθώς και τη Γαλλία). Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε έκκληση να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ επί του ζητήματος (λ.χ. Ουγγαρία, Ην. Βασίλειο), δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών διαχείρισης της κρίσης.