Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί συμφώνησαν σήμερα σε τηλεφωνική συνομιλία τους στην ανάγκη «να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία» με την Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού.

Την ώρα που η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διεξάγει από την Παρασκευή επιδρομές εναντίον βάσεων των κούρδων ανταρτών, οι δύο ηγέτες «συμφωνούν» στο γεγονός ότι μια «κλιμάκωση» της κατάστασης «δεν μπορεί να εξυπηρετήσει παρά τα άκρα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Η σημερινή κατάσταση είναι «δύσκολη», όμως «η συνέχιση αυτής της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι το καλύτερο για το μέλλον της Τουρκίας», συνέχισε η εκπρόσωπος, συνοψίζοντας τη συνομιλία αυτή που έγινε χθες, Τρίτη, αλλά αποκαλύφθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, «ο πολιτικός διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στην Άγκυρα», σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί, και θα έχει εκεί συνομιλίες με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά την Κυριακή με τον τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου και τον είχε διαβεβαιώσει για «την υποστήριξη της Γερμανίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», καλώντας τον όμως παράλληλα να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους.