Ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής στα νιάτα του, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει θαυμάσια πόση σημασία αποδίδουν οι συμπατριώτες του στην μπάλα. Εν όψει των σημερινών βουλευτικών εκλογών, οι ψήφοι των οπαδών της αγαπημένης του ομάδας, της Φενέρμπαχτσε, οι οποίοι μετρούν περισσότερα από 25 εκατομμύρια, δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμελητέες, ενώ, έστω και εμμέσως, η ανάδειξή της ως πρωταθλήτριας Τουρκίας θα προσέθετε μεγαλύτερη αίγλη στο προφίλ του. Έτσι, όταν προ ημερών η Φενέρμπαχτσε πήρε το τουρκικό πρωτάθλημα κερδίζοντας με οριακή διαφορά τερμάτων την ομάδα της Τραπεζούντας Τράμπζονσπορ, οι παράγοντες και οι οπαδοί των ηττημένων έγιναν πυρ και μανία.

Οχι μόνο κατήγγειλαν «στημένο» παιχνίδι και προσέφυγαν στην Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και στη FΙFΑ, αλλά υπαινίχθηκαν ανοιχτά την ανάμειξη του ίδιου του Ερντογάν στο «στημένο» ματς για να υποκλέψει τις ψήφους του «λαού» της ομάδας της Κωνσταντινούπολης. Και ορκίστηκαν να τους κοπεί το χέρι αν τον ψηφίσουν. Μάλιστα οι πιο θερμόαιμοι έκαναν μικρές διαδηλώσεις στην Τραπεζούντα απειλώντας ότι «δεν θέλουν να δουν μπροστά τους» ούτε τους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε ούτε τον πανίσχυρο πρωθυπουργό, ο οποίος, με δεδομένη την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και τη χαρισματικότητά του, διεκδικεί την τρίτη κυβερνητική θητεία του δηλώνοντας ότι δεν τον αγγίζουν τα βρώμικα εκλογικά παιχνίδια για τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε.

Όπως γράφει σήμερα το «Βήμα», αφορμή για τις φήμες που ήθελαν τον Ερντογάν να εμπλέκεται στη νίκη των Κίτρινων Καναρινιών, όπως ονομάζονται οι παίχτες της Φενέρμπαχτσε, στάθηκε η εθιμοτυπική επίσκεψη του προέδρου της ομάδας Αζίζ Γιλντιρίμ και του αρχηγού της, βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού Αλεξ ντε Σόουζα στο πρωθυπουργικό γραφείο λίγες εβδομάδες πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Φανατικός οπαδός της Φενέρμπαχτσε, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να χαμογελά πλατιά όταν του χάρισαν μια φανέλα της με το όνομά του τυπωμένο επάνω. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το «ποτήρι» στο μυαλό των οπαδών της Τράμπζονσπορ, που για πρώτη φορά ύστερα από 27 χρόνια έφθασαν τόσο κοντά στο να κερδίσουν τον τίτλο, ήταν το γεγονός ότι στην τελευταία αλλά και στην προτελευταία αγωνιστική, σε δύο παιχνίδια που θεωρούνται αμφιλεγόμενα, η Φενέρμπαχτσε κατάφερε να συγκεντρώσει κρίσιμους πόντους και τελικά να ανέλθει στο βάθρο στις 22 Μαΐου, με «ύποπτο τρόπο».