Το κοινοβούλιο της Δανίας αναμένεται να ψηφίσει για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα της χώρας με τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το σχέδιο σε μία προσπάθεια να κερδίσει τη συμφωνία της δεξιάς για μία άλλη πρόταση σχετικά με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Όμως δύο από τα τέσσερα κόμματα, που αρχικά υποστήριζαν την πρόταση για την επαναφορά των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα της Δανίας με τη Σουηδία και τη Γερμανία με στόχο να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα, τώρα θέλουν να αναθεωρηθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα Berlingske Tidende.

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Λαού, επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι επιθυμούν να αυξηθούν οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα αυτό το σχέδιο και επιμένει ότι η κίνησή της δεν παραβιάζει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών (στη λεγόμενη περιοχή Σένγκεν). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να κινήσει τη διαδικασία παράβασης εναντίον της Δανίας.