Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες τη «θλιβερή» παγκόσμια αντιμετώπιση της δεινής κατάστασης των σύρων προσφύγων και ζήτησε από γειτονικές χώρες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα κύματα των προσφύγων να άρουν «πολύ προβληματικά» μέτρα που απαγορεύουν την είσοδο σ’ αυτούς που εγκαταλείπουν τη Συρία.

Σε μια συνέντευξη τύπου για να παρουσιαστεί μια έκθεση με τίτλο «Παγκόσμια κρίση προσφύγων, μια συνομωσία αδιαφορίας», η οργάνωση είπε ότι οι γειτονικές χώρες της Συρίας δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα πια λόγω της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων ή να υποστηρίξει τις χώρες φιλοξενίας των.

Ο Λίβανος – που φιλοξενεί 1,2 εκατομμύρια προσφύγων -, η Ιορδανία και η Τουρκία, είπε η Διεθνής Αμνηστία, κλείνουν τα σύνορά τους ενώ από την αρχή του πολέμου το 2011 έχουν δεχθεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια σύρους. Οι χώρες αυτές αντιτείνουν ότι οι πρόσφυγες έχουν προσθέσει μεγάλο βάρος στις οικονομίες τους ενώ η διεθνής κοινότητα δεν έχει προσφέρει παρά κλάσματα των αναγκαίων εξόδων.

Ο οργανισμός κάλεσε τις χώρες φιλοξενίας να χαλαρώσουν τους κανόνες που απαιτούνται για άδεια παραμονής, γιατί οι σύροι πρόσφυγες χωρίς προοπτικές επιστροφής στη χώρα τους θα συνεχίσουν να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.