Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος βρίσκεται στη Βεγγάζη για να εγκαινιάσει ένα προξενείο της χώρας του δήλωσε ότι «το καθεστώς του Καντάφι έχει τελειώσει.

«Πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, πρέπει να φύγει από τη χώρα. Οι στενοί του συνεργάτες τον έχουν εγκαταλείψει, δεν έχει τη διεθνή υποστήριξη, οι ηγέτες της Ομάδας G8 τον έχουν απορρίψει: πρέπει να φύγει» επεσήμανε ο Φρατίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Άλι αλ Εσάουι.

«Για να αναγκαστεί ο Καντάφι να φύγει πρέπει να διατηρήσουμε τη στρατιωτική πίεση, να ενισχύσουμε τις οικονομικές κυρώσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα αναστραφεί το κίνημα υπέρ του λαού της Λιβύης», πρόσθεσε ο Φρατίνι.

Ο ιταλός υπουργός δεσμεύθηκε επίσης ότι η χώρα του θα προσφέρει οικονομική υποστήριξη στους εξεγερμένους.

Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία που δρούσε στη Λιβύη, συμμετέχει σε ένα πακέτο παροχής οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας προς το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Ο Φρατίνι υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Συμβούλιο στο οποίο, όπως δήλωσε ο ίδιος, περιλαμβάνεται ένα πακέτο βοηθείας με τεράστια ποσά καυσίμων και τεράστια ποσά χρημάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Εξάλλου ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε σήμερα από τη μεριά του ότι σύντομα θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και μαχητικά ελικόπτερα.

Όταν ρωτήθηκε πότε θα σταλούν τα ελικόπτερα, ο Λονγκέ επεσήμανε στο Reuters ότι δε γνωρίζει ακριβώς το πότε αλλά συμπλήρωσε ότι θα γίνει πολύ σύντομα.

Η χρήση μαχητικών ελικοπτέρων έχει στόχο να επισπεύσει την αποχώρηση του Καντάφι.