Στη Βεγγάζη, το προπύργιο της λιβυκής εξέγερσης, έφτασε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, όπου πρόκειται να εγκαινιάσει ένα προξενείο.

Θα προηγηθεί συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, τον πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων.

Η Ιταλία, πρώην αποικιακή δύναμη στη Λιβύη και σημαντικός οικονομικός εταίρος του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε όπως η Γαλλία και η Βρετανία, τον Απρίλιο, την αποστολή στη Λιβύη στρατιωτικών συμβούλων στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Η Ιταλία τάσσεται υπέρ της εξορίας του Καντάφι και περιλαμβάνεται, μαζί με τη Γαλλία, το Κατάρ, την Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Βρετανία και την Ιορδανία, μεταξύ των χωρών που έχουν αναγνωρίσει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως νόμιμο συνομιλητή στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, η Νότια Αφρική ζήτησε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ώστε να επιτραπεί στα μέρη να κάνουν διάλογο, «Σε συμφωνία με την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για μια άμεση και επαληθεύσιμη κατάπαυση του πυρός ώστε να ενθαρρυνθούν τα εμπόλεμα μέρη να αρχίσουν το διάλογο για μια δημοκρατική μετάβαση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.