Επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα του επιτρεπτού έδειξαν οι έλεγχοι που διεξήγαγε η Greenpeace σε προϊόντα αλιείας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με τους ελέγχους σε πολλά είδη ψαριών και οστρακοειδών ανιχνεύτηκαν υψηλές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου και καισίου 137. Μάλιστα σε ένα είδος φυκιού ανιχνεύτηκαν 127.000 μπεκερέλ ανά κιλό.

Η οργάνωση επέκρινε την κυβέρνηση της χώρας για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης της Φουκουσίμα, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Οι αρχές της περιφέρειας της Φουκουσίμα τόνισαν πως η αλιεία δεν επιτρέπεται στην περιοχή αυτή και πως κανένα προϊόν αλιείας δεν έχει διοχετευτεί στην αγορά.

Το ιαπωνικό υπουργείο Δασών και Αλιείας δημοσιοποιεί τακτικά αναλύσεις που πραγματοποιεί σε ψάρια, οστρακοειδή και φύκια από περιφέρειες γειτονικές της Φουκουσίμα. Σε περίπτωση που ανιχνεύονται επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα του επιτρεπτού, τα προϊόντα αποσύρονται και απαγορεύεται η πώλησή τους.