Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τελικά δε θα παραστεί στην επόμενη Σύνοδο του ΟΠΕΚ, που θα διεξαχθεί στις 8 Ιουνίου στη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίων της χώρας.

Ο Σουτζαεντίν Μπαζαρτζανί είπε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, ότι σε μια πρόσφατη συνεδρίαση ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τη χώρα θα εκπροσωπήσει ένας υπουργός, τόσο στη Σύνοδο της Βιέννης, όσο και στην κοινή Σύνοδο που θα ακολουθήσει μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και της ΕΕ.

Την Κυριακή είχε γίνει γνωστό ότι ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, θα αναλάβει τελικά και τα καθήκοντα του υπουργού Πετρελαίων στη χώρα του παρά τη συνταγματική απαγόρευση, σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπροέδρου του Ιράν, πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο την εσωτερική ένταση από την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με το θρησκευτικό κατεστημένο των Αγιατολάχ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ιρανός ηγέτης απέπεμψε τον υπουργό Πετρελαίων Μασούντ Μιρκαζεμί, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο, πράγμα που του δίνει και τον τίτλο του επόμενου εκ περιτροπής προέδρου στη σύνοδο των χωρών του ΟΠΕΚ, τον Ιούνιο στη Βιέννη.

Αλλά το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο του Ιράν, το Συμβούλιο των Φρουρών, έκρινε ως αντισυνταγματική την ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι ο Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί να έχει και την πολιτική ευθύνη του υπουργείου ως επικεφαλής του.

Η Αντιπρόεδρος Φατμέ Μπονταγκί, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, καθώς το Συμβούλιο των Φρουρών μπορεί να αποφαίνεται μόνο για αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν και όχι για αυτές που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί. Για αυτό το λόγο λοιπόν όπως υποστήριξε Ιρανός αντιπρόεδρος, ο Αχμαντινετζάντ θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο.

Ο Αχμαντινετζάντ είχε συμφωνήσει να μικρύνει την έκταση του υπουργικού συμβουλίου και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στην αποπομπή του υπουργού πετρελαίων και τη συγχώνευση του υπουργείου με αυτό της Ενέργειας. Το σχέδιο της σμίκρυνσης του υπουργικού συμβουλίου συνάντησε έντονη αντίδραση στη Βουλή.

Στην πραγματικότητα όμως ο Αχμαντινετάντ βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με το κληρικό κατεστημένο στο Ιράν για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να εφαρμόσει με μια από αυτές να είναι και η περικοπή των θέσεων του υπουργικού συμβουλίου από 21 σε 17.