Τους κοινοβουλευτικούς παράγοντες της χώρας πρόκειται να ενημερώσει σήμερα ο πακιστανικός στρατός σε κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία σχετικά με τη διπλή αποτυχία, αφ’ ενός να εντοπιστεί ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και αφ’ ετέρου να προβλεφθεί η αμερικανική στρατιωτική επιδρομή που κατέληξε στην εξόντωσή του.

Μετά την εκτεταμένη κριτική για το ρόλο του στρατού στην υπόθεση, ο πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι αποφάνθηκε πως ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Άσφακ Παρβέζ Καγιάνι και ο επικεφαλής της Διυπηρεσιακής Διεύθυνσης Πληροφοριών θα πρέπει να δώσουν αυτοπροσώπως εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο για το θέμα. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει το λεπτομερές πρόγραμμα της ενημέρωσης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις θα ζητήσουν από τους βουλευτές οδηγίες για το πώς θα πρέπει να χειρισθούν τη μετά-Μπιν Λάντεν διαμορφωθείσα κατάσταση», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo ο πολιτικός αναλυτής Σαφκάτ Μαχμούντ.

Η ασφάλεια στην πρωτεύουσα έχει αυξηθεί ενόψει της ενημέρωσης, με την αστυνομία να πραγματοποιεί ελέγχους σε οχήματα και ελικόπτερα να υπερίπτανται της πόλης, ιδίως μάλιστα μετά τη σημερινή επίθεση σε ακαδημία της αστυνομίας στο Σαμπκαντάρ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ογδόντα ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αστυνομικών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν ως αντίποινα για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν.

Το φιάσκο στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφόρησης έχει καταστήσει υπόλογο τον στρατό, ο οποίος θεωρείται ως ο πλέον πειθαρχημένος θεσμός στη χώρα, τόσο στα μάτια των ΗΠΑ, όσο και στην εγχώρια κριτική.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και δύο φορές πρωθυπουργός στο παρελθόν Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε να πληροφορηθεί τι έκαναν οι ένοπλες δυνάμεις την ώρα που ο Μπιν Λάντεν ζούσε σε απόσταση μόλις ενός χλμ. από την στρατιωτική ακαδημία στο Αμποταμπάντ.