Οι δυνάμεις των εξεγερμένων στη Λιβύη κατηγορούν τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ότι χρησιμοποίησαν ελικόπτερα τα οποία έφεραν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού για να ρίξουν νάρκες στη θάλασσα στο λιμάνι της Μιζουράτας, πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και δύο μήνες.

Ακόμη, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι ελικόπτερα πέταξαν πάνω από τη Μιζουράτα χθες Πέμπτη, παραβιάζοντας την ζώνη εναέριου αποκλεισμού που η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει αναλάβει να επιβάλλει πάνω από τη Λιβύη. Παρόλα αυτά δεν διευκρίνισε αν τα ελικόπτερα έφεραν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Σουλεϊμάν Φορτίγια, εκπρόσωπος της Μιζουράτας στο εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ανέφερε ότι μικρά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την πόλη χθες Πέμπτη και σήμερα και έριξαν νάρκες στη θάλασσα στο λιμάνι, μοναδικό σύνδεσμο της πολιορκημένης πόλης με τον υπόλοιπο κόσμο και πρόσθεσε: «Εφεραν το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ώστε όσοι τα έβλεπαν να πίστευαν ότι πρόκειται για ανθρωπιστική αποστολή».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, κυβερνητικές δυνάμεις σήμερα βομβάρδισαν τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου με αποτέλεσμα να τις καταστρέψουν και να προκληθεί πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε σε ακόμη τέσσερις.

Σύμφωνα με το Φορτίγια, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αλλάξει τακτική και επικεντρώνουν πλέον τις επιθέσεις τους στις δεξαμενές καυσίμων της πόλης επειδή «θέλουν να στερήσουν τα καύσιμα από την επανάσταση». Ο εκπρόσωπος της Μιζουράτας στο εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν πολλές μάχες στο έδαφος μελλοντικά. Η Μιζουράτα ανησυχεί, διότι (ο Καντάφι) κάνει μεγάλες προετοιμασίες να επελάσει στη Μιζουράτα».