Έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο απηύθυνε ο Δημήτρης Χριστόφιας, με αφορμή την μαύρη επέτειο των 36 χρόνων από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι μια λύση του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, των θεσμών, «είναι εφικτή, μόνο αν αγωνιστούμε ενωμένοι».

Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση του μνημόσυνου των πεσόντων στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι μέρες τούτες επαναφέρουν μνήμες οδυνηρές, ώρες όπου η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β’ επέδραμαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου και έσπειραν την καταστροφή, στόχευσαν τον Πρόεδρο Μακάριο και μαζί, βεβαίως, τη δημοκρατία. Ενώ απέτυχαν κουβάλησαν τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο. Σήμερα, λοιπόν, επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιζόμαστε πάντοτε και με συνέπεια τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές, να τιμούμε αιώνια αυτούς που είχαν το θάρρος να ορθώσουν τα στήθια τους στα τανκς της Χούντας και στα καλάσνικοφ της ΕΟΚΑ Β’ και να αντισταθούν και να θυσιάσουν τη ζωή τους, ό,τι πολυτιμότερο είχαν, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας».

Η αναγκαία εθνική λαϊκή ενότητα, είπε, δεν οικοδομείται «με τη διαγραφή των εθνικών εγκλημάτων όπως το προδοτικό πραξικόπημα, αλλά με τη συντήρηση αυθεντικής και αληθινής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον», απάντησε στον πρόεδρο Χριστόφια ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Στη μνήμη των καταδρομέων που σκοτώθηκαν κατά το πραξικόπημα τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.