Οι υπουργοί αρμόδιοι σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, από έξι Μεσογειακές χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο), θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, 19 Απριλίου, στη Λευκωσία με πρόσκληση του Κύπριου υπουργού Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη.

Αντικείμενο της υπουργικής συνάντησης της Λευκωσίας, θα είναι η διαμόρφωση των βασικών αξόνων και η επεξεργασία ολοκληρωμένου εγγράφου προτάσεων στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο θα κατατεθεί αρχικά το Μάϊο στο Συμβούλιο Υπουργών και τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε την κατάσταση ,όπως διαμορφώνεται μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Ρώμη, οι έξι υπουργοί αποφάσισαν τη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου συνεργασίας για ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και τη διαμόρφωση και προώθηση κοινών θέσεων στην ΕΕ, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι χώρες τους από μετανάστες, πρόσφυγες και αιτητές ασύλου.

Ειδικότερα, ο κ. Συλικώτης ανέφερε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου στηρίζεται στους ακόλουθους επτά άξονες:

1. Τη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης, στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής Απασχόλησης και γενικότερα των αναγκών της αγοράς εργασίας.

2. Τη σωστή ένταξη των νόμιμων μεταναστών και των μελών της οικογένειας τους στην κυπριακή κοινωνία και για λόγους διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, αλλά και για λόγους ορθολογικής αξιοποίησης αυτού του ανθρώπινου δυναμικού στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

3. Την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

4. Την παροχή διεθνούς προστασίας στα πρόσωπα που την έχουν ανάγκη σε συνάρτηση όμως με την αντιμετώπιση της κατάχρησης του συστήματος ασύλου.

5. Την πάταξη της εμπορίας προσώπων.

6. Την εποικοδομητική συμμετοχή και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμόρφωση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

7. Τον σεβασμό μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των μελών της κοινωνίας μας χωρίς διακρίσεις ή προκαταλήψεις.