Μόλις λίγες ώρες μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις ιαπώνων αξιωματούχων, σχετικά με τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα, νέες μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα είναι 1850 φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Χθες είχε ανακοινωθεί ότι τα επίπεδα ήταν 1250 υψηλότερα.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο, οι μηχανικοί αγωνίζονται να αντλήσουν το μολυσμένο από ραδιενέργεια νερό που βρέθηκε στα υπόγεια των αντιδραστήρων. Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκίγια Αμάνο, προειδοποίησε ότι η πυρηνική κρίση «απέχει πολύ από το τέλος».

Ο Αμάνο, ιάπωνας πρώην διπλωμάτης, είπε ότι οι Αρχές είναι ακόμα «αβέβαιες» για το εάν επαρκεί το νερό που ρίχνουν στους αντιδραστήρες για να ψυχθούν. Είπε πως υπάρχουν μερικές «θετικές ενδείξεις», όπως η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, πρόσθεσε πάντως ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες», τονίζοντας ότι δεν επικρίνει το έργο των Αρχών στο Τόκιο.

Τις τελευταίες ημέρες η IAEA έχει στείλει δύο πρόσθετες ομάδες στην Ιαπωνία, μια για να βοηθήσει στην παρακολούθηση του επιπέδου της ραδιενέργειας και μια για την αποτίμηση της μόλυνσης στα τρόφιμα.
Ο επικεφαλής της IAEA Αμάνο δήλωσε ότι η κρίση ενδέχεται να συνεχιστεί για εβδομάδες και μήνες.