Μετά τις εκρήξεις στην πυρηνική μονάδα στην Ιαπωνία, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ένα μορατόριουμ τριών μηνών όσον αφορά στην παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων της χώρας, κύριο στοιχείο του προγράμματος του συνασπισμού συντηρητικών-φιλελεύθερων.

Αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία άλλαξε την κατάσταση και στη Γερμανία, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συνέβη τίποτα».

«Εμείς θα αναστείλουμε την επιμήκυνση της ζωής των γερμανικών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας που εγκρίθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα μορατόριουμ, και αυτό το μορατόριουμ ισχύει για τρεις μήνες», είπε.

Παρά την αντίθεση μιας πλειοψηφίας Γερμανών, το Κοινοβούλιο αποφάσισε το φθινόπωρο την επιμήκυνση κατά 12 χρόνια, κατά μέσο όρο, της διάρκειας ζωής των 17 πυρηνικών μονάδων της χώρας.

Οι συντηρητικοί (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και οι φιλελεύθεροι εταίροι τους (FDP) είχαν κάνει αυτό το θέμα μείζονος σημασίας υπόσχεση στην προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές του φθινοπώρου του 2009.

Οι γερμανικοί αντιδραστήρες θα έπρεπε να έχουν σταματήσει σταδιακά έως το 2020 περίπου, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2002 από τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, στην εξουσία εκείνη την περίοδο (1998-2005).

Στο μεταξύ η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμά της για την κατασκευή σταθμών πυρηνικής ενέργειας, παρά τις ανησυχίες σχετικά με αυτή τη μέθοδο παραγωγής ενέργειας, μετά από τον σοβαρό κίνδυνο να προκληθεί σημαντικό πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.

Η Πολωνία, με 38 εκατομμύρια κατοίκους, δεν έχει σήμερα καμία πυρηνική μονάδα και παράγει το 94% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Θέλει να κατασκευάσει δύο πυρηνικές μονάδες ισχύος 3.000 MW η καθεμία και ο πρώτος αντιδραστήρας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2020.