Μια 18χρονη έφηβη από την Ινδία έχασε τη ζωή της μετά από μόλυνση με τον ιό Nipah ή αλλιώς τον ιό της νυχτερίδας, έναν εξαιρετικά επικίνδυνο ιό που προκαλεί οξεία φλεγμονή του εγκεφάλου και έχει ποσοστά θνησιμότητας άνω του 70%. Ο θάνατός της έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας, καθώς ο ιός θεωρείται υψηλά μεταδοτικός και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ιλαρά, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Η νεαρή γυναίκα, από την πόλη Μαλαππουράμ στην περιοχή Κεράλα της Ινδίας, εμφάνισε συμπτώματα οξέος συνδρόμου εγκεφαλίτιδας (AES) στις 2 Ιουλίου, μια κατάσταση που προκαλεί πρήξιμο του εγκεφάλου και συνοδεύεται από πυρετό και νευρολογικά συμπτώματα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η κατάστασή της επιδεινώθηκε και κατέληξε.
Οι αρχές έχουν επίσης ανακοινώσει δεύτερο κρούσμα: μια 38χρονη γυναίκα από το Παλακάντ, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Περίνταλμαν με την κατάσταση να τροφοδοτεί τους φόβους για την «επόμενη πανδημία».
Περίπου 425 άτομα σε τρεις περιοχές έχουν εντοπιστεί ως επαφές των δύο γυναικών, καθώς πιστεύεται ότι είχαν συναντηθεί σε κοινωνική εκδήλωση. Από αυτούς, 12 νοσηλεύονται στο Μαλαππουράμ, με πέντε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Αναμένονται ακόμη τα πλήρη αποτελέσματα των εξετάσεων για να διαπιστωθεί πόσα από τα άτομα αυτά έχουν μολυνθεί, αν και ένας από τους ασθενείς έχει ήδη βγει αρνητικός στον ιό.
Ο ιός Nipah μεταδίδεται από νυχτερίδες, μέσω των περιττωμάτων και του σάλιου τους. Η προηγούμενη έξαρση στην Κεράλα είχε καταγραφεί το 2023, ενώ ο ιός αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία του Χόλιγουντ «Contagion».

Οι συγγενικοί ιοί με τον Nipah και οι προειδοποιήσεις των γιατρών
Τον Ιούνιο, Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη δύο νέων ιών συγγενικών με τον Nipah και τον επίσης θανατηφόρο ιό Hendra. Οι νέοι αυτοί ιοί εντοπίστηκαν σε νυχτερίδες του είδους Rousettus leschenaultia στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, κοντά σε οπωρώνες δίπλα σε ανθρώπινους οικισμούς.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την πιθανότητα μετάδοσης των ιών αυτών σε ανθρώπους ή ζώα, καθώς μπορούν να διασπείρονται και μέσω των ούρων των νυχτερίδων, μολύνοντας καρπούς που καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos Pathogens.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι νυχτερίδες φιλοξενούν ποικίλα μικρόβια, μερικά από τα οποία έχουν μεταπηδήσει στο παρελθόν σε ανθρώπους, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες. Μια από τις κυρίαρχες θεωρίες για την προέλευση του κορονοϊού υποστηρίζει ότι ξεκίνησε από νυχτερίδες και μεταδόθηκε στους ανθρώπους, αν και άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για διαρροή από εργαστήριο ή μετάδοση από άλλα ζώα σε υπαίθριες αγορές.
Η πρόσφατη απώλεια της νεαρής Ινδής έρχεται να ενισχύσει τους φόβους ότι οι henipavirus, όπως ο Nipah, μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη παγκόσμια υγειονομική απειλή.