Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, αυτό δηλαδή του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, γράφει δημοσίευμα των Financial Times. Ειδικότερα, δεσμεύει χώρο για πλοία που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό και σχεδιάζει πού θα εκτρέπονται τα εμπορεύματα σε περίπτωση πολέμου.

Ο Μπουντεβάιν Σίμονς, διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Λιμένα Ρότερνταμ δήλωσε ότι συνεργάζονται με το γειτονικό λιμάνι της Αμβέρσας σχετικά με το πώς θα διαχειριστούν την άφιξη οχημάτων και εφοδίων από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

«Δεν είναι κάθε τερματικός σταθμός κατάλληλος για στρατιωτικό φορτίο», δήλωσε. «Αν έπρεπε να μεταφερθούν μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού, θα στραφούμε στην Αμβέρσα ή σε άλλα λιμάνια για να αναλάβουν μέρος της χωρητικότητας — και αντίστροφα. Πλέον βλέπουμε ο ένας τον άλλον λιγότερο ως ανταγωνιστές. Φυσικά, ανταγωνιζόμαστε εκεί που πρέπει, αλλά συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε».

Τα μέτρα στο Ρότερνταμ είναι μέρος της πολεμικής προετοιμασίας που γίνεται σε όλη την ήπειρο. Η ΕΕ εκπονεί ένα σχέδιο επανεξοπλισμού ύψους έως και 800 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο αυτάρκης στον τομέα της άμυνας, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία μπαίνει στον τέταρτο χρόνο της.

Η Ολλανδία, μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ. Τον Μάιο, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Ρότερνταμ θα πρέπει να διαθέσει χώρο για τη διαχείριση πολλών πλοίων που μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο, κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ. Ο Σίμονς δήλωσε ότι ένα ή περισσότερα πλοία θα ελλιμενίζονται για αρκετές εβδομάδες, τέσσερις ή πέντε φορές τον χρόνο, αν και η τοποθεσία μπορεί να αλλάζει. Ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του Ρότερνταμ είναι το μοναδικό σημείο στο λιμάνι όπου μπορεί να μεταφερθούν με ασφάλεια πυρομαχικά από ένα πλοίο σε άλλο.

Θα πραγματοποιούνται επίσης αποβατικές στρατιωτικές ασκήσεις αρκετές φορές τον χρόνο. Το λιμάνι έχει διαχειριστεί στρατιωτικό εξοπλισμό στο παρελθόν, με αύξηση κατά τον Πόλεμο στον Κόλπο το 2003, αλλά ούτε και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου δεν διέθετε ειδική αποβάθρα.

Η Αμβέρσα από την άλλη δέχεται τακτικά εφόδια για τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε τα μέλη της Συμμαχίας τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε κάποιο από αυτά έως το 2030. Το Ρότερνταμ εκτείνεται σε 42 χλμ κατά μήκος του ποταμού Μάας στην Ολλανδία. Το λιμάνι έχασε περίπου 8% του εμπορίου του, κυρίως σε πετρέλαιο, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία.

Η Αμβέρσα διαχειρίζεται 240 εκατομμύρια τόνους φορτίου ετησίως, ούσα το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της ΕΕ. Ο Σίμονς ανέφερε ότι τα δύο λιμάνια συνεργάζονται επίσης για να ενισχύσουν την αυτάρκεια της Ευρώπης. «Οι ομάδες μας συνεργάζονται όλο και πιο στενά σε αρκετά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας.»

Η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διατηρούν στρατηγικό απόθεμα 90 ημερών σε πετρέλαιο, από το σοκ του 1973 όταν οι αραβικές χώρες περιόρισαν την παραγωγή για να ασκήσουν πίεση στη Δύση λόγω της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

«Θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο με τον χαλκό, το λίθιο, τον γραφίτη και άλλα κρίσιμα πρώτα υλικά», είπε. «Έχουμε αποθέματα πετρελαίου, όχι όμως για το φυσικό αέριο ακόμα. Φυσικά, έχουμε κάποια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει να δούμε ένα ευρύτερο φάσμα στρατηγικής ανθεκτικότητας — και στα φάρμακα. Πού θα τα αποθηκεύσεις; Πόσο ανθεκτική είναι η κοινωνία σου; Αυτό γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ασταθής».

Πρόσθεσε ότι περιοχές κοντά στα λιμάνια, οι οποίες διαθέτουν καλά δίκτυα διανομής, είναι κατάλληλες για τέτοια αποθέματα. Κάποιο από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου της Ολλανδίας βρίσκεται ήδη στο Ρότερνταμ. Η ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει στρατηγική αποθεματοποίησης την Τρίτη, που θα καλύπτει ιατρικές προμήθειες, κρίσιμες πρώτες ύλες, εξοπλισμό ενέργειας, καταφύγια και ενδεχομένως τρόφιμα και νερό.