«Ο Τραμπ χάνει την υπομονή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν» ανέφερε ο Φινλανδός πρόεδρος μετά από μια μακρά συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως Τραμπ και Πούτιν, που έχουν προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Δευτέρας, δεν πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα της Ουκρανίας πίσω από την πλάτη του προέδρου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει πιθανότητα, η οποία εξαρτάται από το πώς θα πάει το τηλέφωνημα, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Λίντσι Γκρέιαμ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ να εισάγουν στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Στουμπ βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τον Γκρέιαμ, ενώ τόνιζε πως το νέο πακέτο μέτρων «θα σπάει κόκκαλα».

Σε συμβούλιο ασφαλείας στην Εσθονία, ο Στουμπ, ανέφερε ακόμα «Αν συνοψίζαμε, θα λέγαμε ότι ο Ζελένσκι έχει υπομονή, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει αρχίσει να τη χάνει, αυτή τη φορά προς τη σωστή πλευρά, αυτή της Ρωσίας».

Οι κυρώσεις που θα προτείνει ο Γκρέιαμ, ο οποίος τις έχει συζητήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, θα περιλαμβάνουν προβλέψεις που θα στοχοποιούν τις ξένες εταιρείες που εισάγουν ρωσική ενέργεια. Το αρχικό πακέτο περιείχε μάλιστα και δασμούς… 500% σε αγαθά κάθε χώρας που συνεχίζει το εμπόριο ενέργειας με τη Ρωσία.

Στο συμβούλιο ασφαλείας του Ταλίν, ο Φινλανδός πρόεδρος αποκάλυψε πως στη συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να του εξηγήσει πως η Ρωσία δεν είναι η μεγάλη δύναμη του παρελθόντος και σίγουρα «όχι οικονομικά». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι μικρότερη από την Ιταλία, ελαφρώς μεγαλύτερη από την Ισπανία. Στρατιωτικά ήθελε να αρνηθεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πριν τρία χρόνια. Έχει προχωρήσει λιγότερο από 1% φέτος, τα επιτόκιά της είναι στο 20% και έχει ξεμείνει από απόθεμα.

«Δεν είναι λοιπόν μια χώρα, η οποία μπορεί να υπολογίζεται ως μεγάλη δύναμη πια. Η κοσμοθεωρία του Τραμπ δεν είναι μακριά από αυτά που βλέπαμε τον 19ο αιώνα από τις μεγάλες δυνάμεις. Μια μεγάλη δύναμη άλλοτε ανταγωνιστική και άλλοτε συνεργασίας. Πρέπει να πείσουμε τις ΗΠΑ ότι το ελεύθερο εμπόριο και οι κανόνες είναι καλύτεροι από τις εμπορικές συμφωνίες, και επίσης να δείξουμε ότι στην Ευρώπη είμαστε σοβαροί σε ό,τι αφορά την άμυνα και ότι είμαστε πάροχοι ασφάλειας και όχι καταναλωτές».