Ένα αγοράκι τριών ετών, που στο παρελθόν είχε δεχτεί σκληρό bullying καθώς το αποκαλούσαν «Μίκυ Μάους» λόγω του σχήματος του κεφαλιού του που ήταν αποτέλεσμα της θεραπείας για μια σπάνια δερματική πάθηση, παρουσιάζει πλέον εντυπωσιακή ανάρρωση.

Το παιδί, γνωστό με το όνομα Qibao, γεννήθηκε στην επαρχία Fujian, στη νότια Κίνα, με αρκετούς μεγάλους, σκουρόχρωμους σπίλους που κάλυπταν το κρανίο του.

Η πάθηση αυτή, που ιατρικά ονομάζεται συγγενής σπίλος (congenital naevus), προκαλείται κυρίως από μη φυσιολογική υπερανάπτυξη κυττάρων που παράγουν μελανίνη στο δέρμα και μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την εμφάνιση του παιδιού, αλλά και την ψυχική του υγεία και τη συνολική ποιότητα της ζωής του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, χειρουργοί στη Σανγκάη είπαν στην οικογένεια του Qibao ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τους σπίλους, αλλά προϋπόθεση για την επέμβαση ήταν να προηγηθεί διαδικασία διάτασης/επέκτασης του δέρματος, ώστε να καλυφθούν τα κενά μετά την αφαίρεση.

Βίντεο πριν από την επέμβαση, το οποίο δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την οικογένεια του Qibao, δείχνει τις μεγάλες, φουσκωτές περιοχές δέρματος που είχαν αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού του, γεγονός που οδήγησε στο παρατσούκλι.

Πέντε μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, οι χειρουργοί δήλωσαν ότι η θεραπεία του Qibao ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς οι σπίλοι αφαιρέθηκαν με επιτυχία.

Η μητέρα του αναφερόμενη στον χλευασμό που δεχόταν ο γιος της από άλλα παιδιά, δήλωσε: «Σκουπίσαμε τα δάκρυά μας και προχωρήσαμε μπροστά».

Βίντεο μετά την επέμβαση δείχνει τον Qibao με το κεφάλι του τυλιγμένο σε επιδέσμους να παίζει χαρούμενος στο παιδικό δωμάτιο του νοσοκομείου.

Το θάρρος του μικρού Qibao συγκίνησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλη την Κίνα.

Η πάθηση

Περίπου το 1% των νεογνών γεννιούνται με συγγενή σπίλο. Ωστόσο, συνήθως είναι πολύ μικρότεροι και οι γιατροί τούς αναφέρουν ως «καφέ σημάδια εκ γενετής».

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι σπίλοι αυτοί μεγαλώνουν επίσης.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική αφαίρεση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται δερματικό μόσχευμα.

Αν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι εφικτή λόγω μεγέθους, θέσης ή πάχους του σπίλου, η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σπίλων.

Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί δερμοαπόξεση, δηλαδή επαναδιαμόρφωση της επιφάνειας του δέρματος, ώστε να αναπτυχθεί εκ νέου.