Αμφίβολη η παρουσία κορυφαίων ηγετών στη συνάντηση της Πέμπτης στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο.

Ο διεθνολόγος μίλησε στην ΕΡΤ και εκτίμησε ότι η παρουσία της Ρωσίας θα είναι σε κατώτερο επίπεδο, με τον υπουργό Εξωτερικών. «Δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θα πάει, ούτε ο κ. Τραμπ θα παραστεί, από τη στιγμή που δεν θα είναι παρών ο κ. Πούτιν».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να καθυστερήσει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός. Η Μόσχα, όπως είπε, «επιθυμεί να ολοκληρώσει την κατάληψη των τριών περιφερειών που έχει στοχοποιήσει με τον πόλεμο» πριν εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση εκεχειρίας. «Αν δεν καταλάβει και την τελευταία σπιθαμή των τριών περιοχών, δεν συζητά σοβαρά για κατάπαυση του πυρός η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να σταματήσει τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, σχολίασε πως «η συμμετοχή της Ρωσίας είναι προσχηματική», σημειώνοντας πως «αν ήθελε πραγματικά η Ρωσία να ξεκινήσει συνομιλίες, θα μπορούσε απλώς να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει διάλογος μέσω των υπουργών Εξωτερικών».

Η Μόσχα προτείνει απευθείας συνομιλίες «για λόγους εντυπώσεων»

Ερωτηθείς για τον λόγο που προτείνει απευθείας συνομιλίες η Μόσχα, απάντησε: «Είναι καθαρά για λόγους εντυπώσεων, για να φανεί ότι “κάτι κάνει”, ενώ στην πραγματικότητα θέλει να αποσταθεροποιήσει τον Ζελένσκι και να μην τον νομιμοποιήσει ως εκπρόσωπο του ουκρανικού έθνους». Εξού και δεν θα πάει, όπως προβλέπει, στις συνομιλίες της Πέμπτης.

Σχολιάζοντας τη στάση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε: «Ο Τραμπ μας έχει συνηθίσει σε ακροβασίες» ενώ ο Πούτιν, σε αντίθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν κάνει πίσω. «Αν πει ότι κάτι είναι ρωσικό έδαφος, δεν πρόκειται να το επιστρέψει με διπλωματική συμφωνία. Δεν θα αναγνωρίσει τον Ζελένσκι στο άμεσο μέλλον», σημείωσε.

Για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τους δασμούς στην Κίνα σχολίασε ότι «ο τρόπος που ξεκίνησε τον διάλογο με τους εμπορικούς εταίρους ήταν τόσο επιθετικός, που τελικά έπληξε την αμερικανική οικονομία». Μάλιστα, όπως είπε, «όταν ο Τραμπ έκανε πίσω στους δασμούς για την Ευρώπη, του ειπώθηκε ότι “δανειζόμαστε πιο ακριβά από την Ελλάδα και το χρηματιστήριο καταρρέει”».

Και όπως τόνισε, μετά την εμπορική συμφωνία 90 ημερών μεταξύ Αμερικής και Κίνας δήλωσε ότι το μόνο που πέτυχε είναι να πανηγυρίζει ότι ξεκίνησε διάλογος. «Δεν χρειαζόταν να διαταραχθεί τόσο η οικονομία για να πούμε ότι συζητάμε», πρόσθεσε.

«Η Μελόνι έχει συναντίληψη με την ελληνική πλευρά»

Eρωτηθείς για τις διεθνείς επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, με Μελόνι και Μερτς, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος επεσήμανε τη σημασία των κοινών συμφερόντων με την Ιταλία και τη Γερμανία: «Με την Ιταλία είχαμε έναν μεγάλο ανταγωνισμό. Χρειάστηκε να κοπιάσουμε πάρα πολύ. Αυτό που είναι κομβικής σημασίας είναι το ενεργειακό. Καταφέραμε να χτίσουμε ενεργειακές συνέργειες. Δρομολογήθηκε η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, ένα πολύ σημαντικό έργο».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, ειδικά στο μεταναστευτικό, καθώς «η κ. Μελόνι έχει συναντίληψη με την ελληνική πλευρά». Όπως είπε, «όταν χτίζεις κοινά συμφέροντα δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να αναχαιτιστούν πιέσεις σε κρίσιμα μέτωπα, όπως το ενεργειακό και το προσφυγικό».