Τελεσίγραφο στη Ρωσία απηύθυναν σήμερα η Ουκρανία και οι κυριότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, καλώντας τη να αποδεχτεί την «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», διάρκειας 30 ημερών, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε «μαζικές κυρώσεις».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα στο Κίεβο οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – σε μια σπάνια επίδειξης ενότητας από τη Δύση.

From left, German Chancellor Friedrich Merz, French President Emmanuel Macron, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, British Prime Minister Keir Starmer and Poland’s Prime Minister Donald Tusk meet at the Presidential Palace in Kyiv, Ukraine, Saturday May 10, 2025. (Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

Ζελένσκι: «Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ»

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της «Συμμαχίας των Προθύμων», με τον ουκρανό πρόεδρος, να εξηγεί ότι μετά την ολοκλήρωση της συνόδου στο Κίεβο, όλοι συνομίλησαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ήταν μια καλή συνομιλία – θετική και συγκεκριμένη. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ».

Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, είπε: «Μοιραζόμαστε την ίδια άποψη: είναι απαραίτητη μια άμεση, πλήρης και άνευ όρων εκεχειρία, διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών. Προτείνουμε να ξεκινήσει τη Δευτέρα, 12 Μαΐου. Περιμένουμε την απάντηση της Ρωσίας».

«Αυτή η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι ήδη από τις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, όταν είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις ξεκινήσει η εκεχειρία, θα δημιουργηθεί η καλύτερη στιγμή για διπλωματία. Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συναντήσεις και διαπραγματεύσεις σε οποιαδήποτε μορφή»

Η απάντηση του Κρεμλίνου – «Συγκρουσιακή η στάση των Ευρωπαίων»

Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends a meeting between Russian President Vladimir Putin and General Secretary of the Central Committee of the Communist Party of Vietnam To Lam in the Grand Palace at the Kremlin in Moscow, Russia, on Saturday, May 10, 2025. (Anton Vaganov/Pool Photo via AP)

Χωρίς να απαντήσει ευθέως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, για τη «συγκρουσιακή» στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στη Ρωσία, κατηγορώντας ευρωπαϊκές χώρες για αντιφατικές και επιθετικές δηλώσεις.

«Ακούμε πολλές αντιφατικές ανακοινώσεις από την Ευρώπη. Είναι σε γενικές γραμμές επιθετικές στη φύση τους, αντί να έχουν ως στόχο την αναζωογόνηση των σχέσεών μας. Τίποτα περισσότερο», είπε.

Η πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών έχει διατυπωθεί πολλές φορές από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είχε απορριφθεί από τη Ρωσία, η οποία θέλει πρώτα να εξασφαλίσει κάποιες δεσμεύσεις για τα δικά της αιτήματα, όπως να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, περίπου 20 χώρες μέλη του «συνασπισμού των προθύμων» που στηρίζουν την Ουκρανία και συμμετείχαν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Κίεβο, μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «αποφάσισαν να στηρίξουν την εκεχειρία» των 30 ημερών, υπό την επίβλεψη κυρίως των ΗΠΑ, αλλά στην οποία «θα συμβάλλουν όλοι οι Ευρωπαίοι».

Εάν η Ρωσία αρνηθεί την εκεχειρία ή τη δεχτεί και στη συνέχεια την παραβιάσει «συμφωνήσαμε ότι θα προετοιμαστούν μαζικές κυρώσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων και των Αμερικανών», πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι η πρόταση στηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς από την πλευρά του είπε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια προς το Κίεβο εάν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση από το Κρεμλίνο και εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως στόχο «να καταστρέψει ολόκληρη την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη».

Το τηλεφώνημα με τον Τραμπ

Ο Ζελένσκι και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες τηλεφώνησαν στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον ενημερώσουν για το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πέντε πρόεδροι και πρωθυπουργοί κάθονται γύρω από ένα χαμηλό τραπεζάκι στο ουκρανικό προεδρικό μέγαρο και ένα κινητό τηλέφωνο είναι ανοιχτό μπροστά τους. Ένας από τους αξιωματούχους που ήταν παρόντες στην αίθουσα είπε ότι χρησιμοποίησαν το κινητό τηλέφωνο του Μακρόν για την κλήση αυτή.

Η επίσκεψη των «τεσσάρων» στο Κίεβο ήταν επίσης μια συμβολική απάντηση στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες για την επέτειο των 80 ετών από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την παρουσία περίπου 20 ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πριν από την εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Κίεβο θα αποκτήσει «ένα πλεονέκτημα» τη στιγμή που «οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σταθερά» στο μέτωπο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε ότι πρόκειται για έναν «ελιγμό αναβολής» εκ μέρους της Μόσχας.

Η Ρωσία είχε κηρύξει μονομερώς τριήμερη εκεχειρία, η οποία θα λήξει απόψε τα μεσάνυχτα. Η Ουκρανία δεν ανέφερε κανένα πυραυλικό πλήγμα στις πόλεις της από την έναρξη αυτής της εκεχειρίας, όμως κατηγόρησε τη Ρωσία για εκατοντάδες παραβιάσεις στη γραμμή του μετώπου.

Εξάλλου, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο προειδοποίησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για μια σημαντική «αεροπορική επίθεση» της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν σήμερα ότι η Ρωσία ενημέρωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο πάνω από τη στρατιωτική βάση που χρησιμοποιήθηκε το 2024 για την εκτόξευση του πυραύλου τελευταίας γενιάς Ορέσνικ, ένδειξη ότι ενδέχεται να σχεδιάζει ένα νέο βαλλιστικό πλήγμα.