Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ξανά ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν.

Ο Πούτιν είχε νωρίτερα προτείνει απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως το Κίεβο είναι πρόθυμο να συζητήσει, αλλά η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Ο Πούτιν έκανε τη σχετική πρόταση σε τηλεοπτική του δήλωση από το Κρεμλίνο, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 1:30 π.μ. τοπική ώρα σήμερα, Κυριακή.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε, ο Ερντογάν χαιρέτισε τη δήλωση Πούτιν και επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μόνιμη λύση, σύμφωνα με το ανακοινωθέν από το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν είπε επίσης στον Πούτιν πως μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργούσε το κατάλληλο πλαίσιο για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η πρόταση Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά τη δημόσια απαίτηση μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η Γαλλία, από τη Μόσχα να αποδεχθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει «μαζικές» νέες κυρώσεις.

«Ιστορικό σημείο καμπής»

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί «ένα ιστορικό σημείο καμπής» και ότι η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Ο Μακρόν, από την πλευρά του, τόνισε την «αναγκαιότητα» η Ρωσία να αποδεχθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, σύμφωνα με το δικό του γραφείο.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διατηρήσει από την αρχή, φιλικές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έχει εκφράσει τη στήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Τουρκία είχε φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τον Μάρτιο του 2022. Τα προσχέδια των συμφωνιών που είχαν τότε συζητηθεί προέβλεπαν ότι η Ουκρανία θα εγκατέλειπε τις φιλοδοξίες ένταξής της στο ΝΑΤΟ και θα δεχόταν καθεστώς μόνιμης ουδετερότητας και απαγόρευσης πυρηνικών, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία – τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.