Ήταν το μεγαλύτερο αερόπλοιο που είχε κατασκευαστεί ποτέ και το καμάρι της ναζιστικής Γερμανίας. Το Χίντενμπουργκ, ένα γιγάντιο ζέπελιν μήκους 245 μέτρων, απογειώθηκε από τη Φρανκφούρτη με προορισμό το Λέικχερστ του Νιου Τζέρσι, κουβαλώντας 97 επιβάτες και μέλη πληρώματος, σε μία πτήση που επρόκειτο να αποδείξει την τεχνολογική υπεροχή του Γ’ Ράιχ.
Στις 6 Μαΐου 1937, όμως, το υπερωκεάνιο του ουρανού μετατράπηκε σε μια πύρινη παγίδα. Κατά την προσπάθεια προσγείωσης, και ενώ οι κάμερες καταγράφουν τη σκηνή για ζωντανή μετάδοση, το Χίντενμπουργκ τυλίγεται στις φλόγες και καταρρέει μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Ο τραγικός απολογισμός: 36 νεκροί, ανάμεσά τους επιβάτες, μέλη του πληρώματος και εργάτες εδάφους.
Η φρίκη του δυστυχήματος αποτυπώθηκε με τρομακτική ακρίβεια στο μικρόφωνο του δημοσιογράφου Χέρμπερτ Μόρισον, που φώναζε συγκλονισμένος «Oh, the humanity!», μία φράση που έμεινε στην Ιστορία.
Παρά τις φήμες για σαμποτάζ, ποτέ δεν αποδείχθηκε με βεβαιότητα η αιτία της έκρηξης. Οι ειδικοί εκτιμούν πως ο στατικός ηλεκτρισμός σε συνδυασμό με το εξαιρετικά εύφλεκτο υδρογόνο που χρησιμοποιούσε το ζέπελιν για ανύψωση, προκάλεσαν την ανάφλεξη.
Η καταστροφή του Χίντενμπουργκ σηματοδότησε το τέλος της εποχής των αερόπλοιων, που έως τότε θεωρούνταν το μέλλον των υπερατλαντικών μεταφορών. Μετά το δυστύχημα, κανένα ζέπελιν δεν τόλμησε ξανά υπερωκεάνιο ταξίδι με επιβάτες.
Σήμερα, η εικόνα της πύρινης σφαίρας πάνω από το Νιου Τζέρσι αποτελεί ένα από τα πρώτα μεγάλα τραύματα του 20ού αιώνα που μεταδόθηκαν μαζικά στα ΜΜΕ, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που ο κόσμος αντιλαμβάνεται την τεχνολογική πρόοδο και τον κίνδυνο.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1527: Ισπανικά και γερμανικά στρατεύματα λεηλατούν τη Ρώμη, σε ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια της ιταλικής ιστορίας. Σκοτώνονται 147 Ελβετοί φρουροί, υπερασπιζόμενοι ηρωικά τον Πάπα Κλήμη Ζ’, ο οποίος τελικά διαφεύγει στο Καστέλ Σαντ’Άντζελο. Το γεγονός θεωρείται από πολλούς ως το συμβολικό τέλος της Αναγέννησης, σηματοδοτώντας τη βίαιη μετάβαση προς μια νέα εποχή.
1682: Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ μεταφέρει επίσημα την αυλή του στις Βερσαλλίες, εδραιώνοντας το απόλυτο μοναρχικό μοντέλο της εποχής.
1835: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας New York Herald.
1876: Σημειώνεται η σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη, όταν μουσουλμανικός όχλος δολοφονεί τους προξένους της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατηγορώντας τους για ανάμειξη σε υπόθεση εξισλαμισμού χριστιανής. Το περιστατικό προκαλεί διπλωματική κρίση και έντονη αντίδραση από τις μεγάλες δυνάμεις, που στέλνουν πολεμικά πλοία στην περιοχή.

1889: Ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει επίσημα για το κοινό στο Παρίσι, ως το κεντρικό έκθεμα της Παγκόσμιας Έκθεσης. Αν και αρχικά δέχεται έντονη κριτική, εξελίσσεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά αρχιτεκτονικά σύμβολα στον κόσμο.
1889: Οι «Καραβανάδες», η συντηρητική παράταξη της Κρήτης, καταθέτουν ψήφισμα υπέρ της Ένωσης με την Ελλάδα, εν μέσω της Επανάστασης του 1889. Το αίτημα εκφράζει τη διαρκή φιλελληνική πορεία του νησιού και την αντίθεση στην οθωμανική κυριαρχία.
1937: Το γερμανικό ζέπελιν (αερόπλοιο) Χίντενμπουργκ τυλίγεται στις φλόγες κατά την προσγείωσή του στο Νιου Τζέρσι. 36 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο πιο διάσημο αεροπορικό δυστύχημα της εποχής.

1940: Ο Τζον Στάινμπεκ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του «Τα Σταφύλια της Οργής», που απεικονίζει με σπαρακτικό ρεαλισμό τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τον ξεριζωμό στην Αμερική της Μεγάλης Ύφεσης. Το έργο του θα μείνει ως σταθμός στην κοινωνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα.

1960: Ο πρώτος βασιλικός γάμος που μεταδίδεται τηλεοπτικά καθηλώνει περίπου 20 εκατομμύρια θεατές. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Ηνωμένου Βασιλείου παντρεύεται τον Άντονι Άρμστρονγκ-Τζόουνς στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, σε μια τελετή που φέρνει τη βρετανική μοναρχία για πρώτη φορά στο σαλόνι του κοινού.
1968: Η πιο βίαιη ημέρα του «Γαλλικού Μάη» ξεσπά στο Καρτιέ Λατέν, με σφοδρές συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας. Ο απολογισμός είναι 945 τραυματίες και 422 συλλήψεις, ενώ τα γεγονότα πυροδοτούν μια ευρύτερη κοινωνική εξέγερση που θα αλλάξει για πάντα το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της Γαλλίας.
1970: Ο Μανώλης Γλέζος ξεκινά απεργία πείνας διάρκειας μίας εβδομάδας, απαιτώντας την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων της Χούντας.
1980: Ο Νίκος Γκάλης κάνει ντεμπούτο με την Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ, στον αγώνα με τη Σουηδία για το Προολυμπιακό Τουρνουά της Ελβετίας. Η αρχή ενός θρύλου.
2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που εισέρχεται σε μουσουλμανικό τέμενος, στη Δαμασκό, σηματοδοτώντας νέα εποχή διαθρησκευτικού διαλόγου.
2004: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
2007: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το 4ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, νικώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91 στον τελικό του Final Four στο ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδεικνύεται MVP, ενώ ο Φραγκίσκος Αλβέρτης πανηγυρίζει τον 19ο τίτλο της καριέρας του, γράφοντας ιστορία με τη φανέλα του «τριφυλλιού».
2010: Υπερψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, σηματοδοτώντας την αρχή της εποχής των Μνημονίων στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς διαγράφει τη Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ διαγράφονται οι Σακοράφα, Δημαράς και Οικονόμου, λόγω της αντίθεσής τους στο πακέτο μέτρων που συνοδεύει τη συμφωνία με την τρόικα.

2012: Οι εκλογές-τομή στην Ελλάδα φέρνουν το τέλος του παραδοσιακού δικομματισμού, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, ενώ η Χρυσή Αυγή εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή, προκαλώντας σοκ. Το πολιτικό σκηνικό ανατρέπεται πλήρως, σε μια εκλογική αναμέτρηση που σηματοδοτεί τη ριζική αναδιαμόρφωση του κομματικού χάρτη.
2023: Πραγματοποιείται η στέψη του Καρόλου Γ΄ ως βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Μια νέα εποχή για τον βρετανικό θρόνο ξεκινά.
Γεννήσεις

1758 – Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, γάλλος δικηγόρος και πολιτικός, ηγετική μορφή της Γαλλικής Επανάστασης, πρωταγωνιστής στην περίοδο της Τρομοκρατίας, σύμβολο τόσο της δημοκρατικής αρετής όσο και του αυταρχισμού.

1856 – Σίγκμουντ Φρόυντ, αυστριακός νευρολόγος, θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, από τις πιο επιδραστικές μορφές στην ιστορία της ψυχολογίας, με θεωρίες για το ασυνείδητο, τα όνειρα και τη δομή της προσωπικότητας.

1915 – Όρσον Γουέλς, αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος, δημιουργός του εμβληματικού «Πολίτης Κέιν», που θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών.

1953 – Τόνι Μπλερ, βρετανός πολιτικός, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (1997–2007), επικεφαλής των Εργατικών σε μια περίοδο μεταρρυθμίσεων αλλά και σφοδρής κριτικής λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

1954 – Ντόρα Μπακογιάννη, ελληνίδα πολιτικός, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Δήμαρχος Αθηναίων, από τις πιο δραστήριες και προβεβλημένες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

1956 – Λάκης Λαζόπουλος, έλληνας ηθοποιός, συγγραφέας και σατιρικός δημιουργός, ιδιαίτερα γνωστός για την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», με έντονη πολιτικοκοινωνική σάτιρα.

1961 – Τζορτζ Κλούνεϊ, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ, γνωστός για τις εμφανίσεις του σε ταινίες όπως «Syriana», «Ocean’s Eleven», καθώς και για την ακτιβιστική του δράση.

1980 – Δημήτρης Διαμαντίδης, έλληνας πρώην καλαθοσφαιριστής, θρύλος του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας, από τους κορυφαίους αμυντικούς και πιο ολοκληρωμένους γκαρντ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Θάνατοι

1952 – Μαρία Μοντεσόρι, ιταλίδα παιδαγωγός και γιατρός, θεμελιώτρια της μεθόδου Montessori, μιας εκπαιδευτικής προσέγγισης που εστιάζει στην αυτονομία του παιδιού και τη βιωματική μάθηση, με παγκόσμια εφαρμογή μέχρι και σήμερα.

1995 – Γεώργιος Μαύρος, έλληνας πολιτικός και νομικός, υπουργός σε κρίσιμες περιόδους, πρόεδρος της Ενώσεως Κέντρου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας το 1974.

2000 – Στέλιος Ανεμοδουράς, έλληνας συγγραφέας και εκδότης, δημιουργός του εμβληματικού κόμικ «Μικρός Ήρως», που ενέπνευσε γενιές νέων στην Ελλάδα με τις περιπέτειες του Γιώργου Θαλάσση.

2012 – Κώστας Καρράς, έλληνας ηθοποιός και πολιτικός, με μεγάλη πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και ενεργό συμμετοχή στη δημόσια ζωή, ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

2012 – Μαρίκα Μητσοτάκη, ελληνίδα, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με διακριτική αλλά επιδραστική παρουσία στην πολιτική ζωή της μεταπολίτευσης.
Εορτολόγιο
Ιώβ, Σεραφείμ
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας