Καλό άνθρωπο και φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι τονίζοντας όμως πως ο αιγυπτιακός λαός θα αποφασίσει την τύχη του ως ηγέτη.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Αίγυπτο να αρχίσει αμέσως την διαδικασία μετάβασης στην δημοκρατία και ο πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε την Παρασκευή πως η εποχή της πολιτικής καταπίεσης έχει παρέλθει και πως ελπίζει ότι ο Μουμπάρακ θα πάρει την σωστή απόφαση.

Ο Τσέινι, που συχνά επικρίνει τον Ομπάμα, δεν εξέφρασε την άποψη του σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται ο αμερικανός πρόεδρος την αιγυπτιακή κρίση, υπογράμμισε όμως πως είναι σημαντικό να υπάρχουν μυστικές διπλωματικές επαφές.

Ο Τσέινι ήταν υπουργός Άμυνας το 1990 όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ και υπενθύμισε πως ο Μουμπάρακ συνέβαλε σημαντικά στον πόλεμο αυτό, επιτρέποντας στα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, αλλά και με την αποστολή αιγυπτιακών στρατευμάτων.

Στο μεταξύ αναμένεται σήμερα η συνάντηση του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν με την αντιπολίτευση με τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Ελ Μπαραντέι εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα οι διαδηλώσεις να γίνουν πιο σκληρές και αιματηρές.

Ο Μουμπάρακ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και η ηγεσία του κόμματός του παραιτήθηκε, όμως ο 82χρονος ηγέτης επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος διόρισε τον Χόσαμ Μπαρντάουι γενικό γραμματέα του κόμματος και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ, παραιτήθηκε από την προεδρία της πολιτικής επιτροπής υπέρ του Μπαρντάουι, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση.