Ο αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, ένας ένθερμος Δημοκρατικός, που εμπλέκεται ενεργά στη συγκέντρωση χρημάτων για το κόμμα, κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αποσυρθεί από την «κούρσα» για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εν μέσω των αμφιβολιών για την κατάσταση της υγείας του.

«Τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών (…), οι γερουσιαστές, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι άλλοι υποψήφιοι, που κινδυνεύουν να χάσουν τον Νοέμβριο, πρέπει να ζητήσουν από αυτόν τον πρόεδρο να αποσυρθεί οικειοθελώς», έγραψε ο ηθοποιός σε ένα άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα «New York Times», με τίτλο «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Όμως χρειαζόμαστε έναν άλλο υποψήφιο».

«Δεν θα νικήσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο», σημείωσε.

Σκηνοθέτης και παραγωγός, ο Τζορτζ Κλούνεϊ υπενθυμίζει τη μακροχρόνια δέσμευσή του στις εκστρατείες που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι. «Τον περασμένο μήνα ήμουν οικοδεσπότης στη μεγαλύτερη συγκέντρωση χρημάτων που οργανώθηκε ποτέ για έναν Δημοκρατικό υποψήφιο», συμπλήρωσε.

Αυτή η δεξίωση, με την παρουσία αστέρων του Χόλιγουντ και δωρητών, παρουσία του πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 28 εκατομμύρια δολάρια, ένα ρεκόρ για το κόμμα.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν είχε τότε υπογραμμίσει τον «ενθουσιασμό» της ισχυρής βιομηχανίας του θεάματος. Η Καλιφόρνια και το προοδευτικό προπύργιό της, το Χόλιγουντ, αποτελούν μεγάλους χορηγούς των εκστρατειών του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley.

Ο ηθοποιός περιγράφει πως είδε σε αυτό το γκαλά έναν Τζο Μπάιντεν αποδυναμωμένο, που δεν είχε σχέση με τον υποψήφιο του 2020.

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Αντιπρόεδρο και πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο και πιστεύω σε εκείνον. Πιστεύω στον χαρακτήρα του, την ηθική του. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών κέρδισε πολλές μάχες, τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσει», παραδέχθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Όμως η μοναδική μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι εκείνη ενάντια στον χρόνο», έγραψε ο ηθοποιός, αναφερόμενος στις αμφιβολίες που αναζωπυρώθηκαν σχετικά με τις νοητικές ικανότητες του 81 ετών προέδρου, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη Ιουνίου.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ήρωας, έσωσε τη Δημοκρατία το 2020. Έχουμε ανάγκη να τη σώσει εκ νέου το 2024», κατέληξε ο Κλούνεϊ.

«O χρόνος πιέζει», λέει η Νάνσι Πελόζι

«Ο χρόνος πιέζει», ανέφερε νωρίτερα η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκ των κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος, Νάνσι Πελόζι, επισημαίνοντας ότι επαφίεται στον αμερικανό πρόεδρο να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην κούρσα.

Η Πελόζι, που εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στο κόμμα, είχε ήδη δηλώσει ότι είναι «θεμιτό» να αναρωτιέται κανείς για την κατάσταση της υγείας του προέδρου και άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποφασίσει να αποσυρθεί.

«Επαφίεται στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Τον προτρέπουμε όλοι να λάβει μια απόφαση, επειδή ο χρόνος πιέζει».

Η ίδια, από την πλευρά της, δεν πήρε θέση: «Θέλω να κάνει αυτό που θα αποφασίσει και έτσι θα γίνει. Δεν έχει σημασία τι θα αποφασίσει, εμείς θα το ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

Στίβεν Κινγκ: «Για το συμφέρον της Αμερικής θα πρέπει να παραιτηθεί ο Μπάιντεν»

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ένας καλός πρόεδρος, αλλά ήρθε η ώρα να ανακοινώσει, προς το συμφέρον της Αμερικής που τόσο ξεκάθαρα αγαπά, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή», έγραψε ο Στίβεν Κινγκ στο «X» το πρωί της Δευτέρας.

Ο αμερικανός συγγραφέας έχει εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στον Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας την Κυριακή ότι «η γαλλική δεξιά οδεύει στην ήττα παρά τις δημοσκοπήσεις». «Μακάρι να συμβεί αυτό στον Τραμπ και στους κολλητούς του», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, οι ανησυχίες του για τον Μπάιντεν, μετά τη θλιβερή επίδοσή του στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου, αντικατοπτρίζουν την ανησυχία του Δημοκρατικού Κόμματος και των μακροχρόνιων χορηγών και υποστηρικτών του για το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορέσει να νικήσει τον προκάτοχό του τον Νοέμβριο.