Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times που επικαλείται η Deutsche Welle, στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν 135.000 είναι άστεγοι ή διαμένοντες σε «προσωρινά καταλύματα»

«Άγχος, στρες και ένας διαρκής αγώνας για απόκτηση περισσότερων αγαθών… Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής και έτσι ο «σύγχρονος» άνθρωπος καταλήγει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στα βασικά. Για παράδειγμα, στο ενοίκιο.

Το θέμα αυτό αναδεικνύεται ως μείζον πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο δείχνει εγκλωβισμένο σε αυτή την κατάσταση με σχεδόν 135.000 νοικοκυριά να διαμένουν σε μία «προσωρινή κατοικία» σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία.

Η ορολογία του «άστεγου»

Όταν χρησιμοποιείται ο όρος «άστεγος» συνήθως σκεφτόμαστε ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο, που κοιμούνται έξω, σε εγκαταλελειμμένες γέφυρες ή ακόμα και αυτοκίνητα. Όμως στον όρο αυτό συμπεριλαμβάνονται επίσης άνθρωποι και οικογένειες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μείνουν χωρίς σπίτι, καθώς στηρίζονται μόνο από κάποιου είδους κοινωνική επιδότηση, ενώ η στέγαση μπορεί να τους αφαιρεθεί σε ανύποπτο χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι, ότι στο 80% των περιπτώσεων για τις αναπτυγμένες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η «έλλειψη στέγης» σημαίνει προσωρινό κατάλυμα με κρατική επιδότηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αλλά και τα επίσημα στοιχεία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δείχνει έτοιμο να ανταπεξέλθει. Το κράτος έχει έναν «θλιβερά χαμηλό ρυθμό ανέγερσης νέων κατοικιών» σε σχέση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι κοινωνικές δομές στέγασης είναι μειωμένες κατά 25% σε σχέση με το 1970, ενώ παράλληλα μειώνεται η οικονομική βοήθεια σε αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν τα ενοίκια της αγοράς.

Πολλοί δήμοι του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.