Την αλληλεγγύη τους σε όλους τους εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ουκρανία εξέφρασαν μετά τον θανάσιμο τραυματισμό δύο γάλλων εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση στην κοινότητα Μπέρισλαβ της Χερσώνας, από κοινού, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν, στρέφοντας τα «πυρά» τους κατά της Ρωσίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο «Χ» χαρακτήρισε σήμερα «δειλή και απαράδεκτη ενέργεια» το χθεσινό θανατηφόρο πλήγμα ρωσικού drone, που στοίχισε τη ζωή σε δύο γάλλους εθελοντές ανθρωπιστικής οργάνωσης. Ο Μακρόν καταδίκασε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ εξέφρασε και τη στήριξή του σε όλους τους ανθρώπους, που έχουν ταχθεί υπέρ της βοήθειας άλλων λαών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή (2/2), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP, ότι δύο γάλλοι εθελοντές ανθρωπιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα με drone στην περιφέρεια της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία. Το γεγονός αποκάλυψε σε ανάρτηση που έκανε νωρίτερα σήμερα στην πλατφόρμα «X» ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Στεφάν Σεζουρνέ, στην οποία καταγγέλλει τη «ρωσική βαρβαρότητα».

«Οι σκέψεις μου είναι στους οικείους τους και στους τραυματισμένους συναδέλφους τους. Είμαι αλληλέγγυος προς όλους τους εθελοντές, που έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τους πληθυσμούς», έγραψε ο γάλλος πρόεδρος στο «X».

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέτισε σήμερα φόρο τιμής στη μνήμη των δύο «γενναίων» γάλλων, μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης, που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

«Οι θαρραλέοι γάλλοι, μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης, βοηθούσαν τους ανθρώπους και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την ανθρωπιά τους», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι η «ρωσική τρομοκρατία» δεν γνωρίζει σύνορα ή την «εθνικότητα των θυμάτων».

«Δύο γάλλοι εθελοντές σε ανθρωπιστική οργάνωση πλήρωσαν με τη ζωή τους τη δέσμευσή τους προς τους Ουκρανούς. Τρεις τραυματίστηκαν», έγραψε νωρίτερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της», προσθέτει στην ανάρτησή του ο υπουργός, ο οποίος δεν διευκρινίζει για ποια οργάνωση εργάζονταν τα θύματα.

Ο κυβερνήτης της Χερσώνας, Ολεξάντρ Προκούντιν, ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο Telegram τον θάνατό τους, ενώ η ουκρανική αστυνομία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου.

Το Μπέρισλαβ, το οποίο είχε περίπου 12.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Δνείπερου, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στις 27 Ιανουαρίου, ένα άτομο σκοτώθηκε εκεί από πλήγμα ρωσικού drone.