Όταν ο καιρός είναι καλός, το ιδιωτικό σχολείο Buxton μεταφέρει το μεσημεριανό γεύμα έξω. Μαθητές και καθηγητές παίρνουν το φαγητό τους από την κουζίνα και τρώνε μαζί κάτω από μια λευκή τέντα, που έχει θέα στα βουνά Berkshire της δυτικής Μασαχουσέτης.

Καθώς πλησίαζε το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς τον περασμένο Ιούνιο, η συζήτηση στράφηκε στις τελικές εργασίες και την ψυχαγωγία των παιδιών στο τέλος του έτους (υπήρχε προγραμματισμένη εκδρομή σε μια τοπική λίμνη).

Ήταν ένα τυπικό εφηβικό απόγευμα, μόνο που κανείς δεν ήταν «πάνω» στο τηλέφωνό του. Ο Μπάξτον ολοκλήρωνε το πρώτο έτος ενός απλού, αλλά καινοτόμου πειράματος: την απαγόρευση -εντός του σχολείου αλλά και γενικά κατά τη διάρκεια των σχολικών δραστηριοτήτων- των κινητών τηλεφώνων ή πιο σωστά των smartphones.

Αντίθετα, το σχολείο έδωσε σε όλους –συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού– ένα Light Phone, δηλαδή ένα παλιό τηλέφωνο με περιορισμένη λειτουργικότητα. Οι συσκευές μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις, να στέλνουν μηνύματα, αλλά δεν μπορούν να φορτώσουν σύγχρονες εφαρμογές, ούτε και συνοδεύονται από εσκεμμένα δυσκίνητες εκδόσεις μουσικής και εφαρμογών χαρτογράφησης. Τα τηλέφωνα έχουν περίπου το μέγεθος μιας τράπουλας, με ασπρόμαυρες οθόνες, σύμφωνα με την Guardian.

Όπως το έθεσε ένας μαθητής: «Είναι σαν το μωρό δαίμονα ενός iPad και ενός Kindle».

Οι περισσότεροι συμφωνούν, ωστόσο, ότι το σχολείο είναι καλύτερα χωρίς τις συγκεκριμένες συσκευές. (Και ναι, αυτό περιλαμβάνει και τους μαθητές.) Υπάρχουν λιγότερες διακοπές κατά τη διάρκεια του μαθήματος, πιο ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις στη σχολική κοινότητα και λιγότερος χρόνος επάνω στις οθόνες.

«Ήταν ένα πρόβλημα (σ.σ. η ύπαρξη κινητών τηλεφώνων εντός σχολείου) για το οποίο βρήκαμε έναν πολύ καλό τρόπο αντιμετώπισης», είπε ο καθηγητής αγγλικών και μουσικής του σχολείου. Η Bea Sas, διευθυντική υπάλληλος στο Buxton, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο κοινωνικοί πλέον».