Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κομισιόν ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης για τα επόμενα 10 χρόνια, δικαστική απόφαση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καλεί την Bayer να πληρώσει 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια σε 4 ενάγοντες, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατηγορώντας πως το ζιζανιοκτόνο Roundup, του οποίου ενεργό συστατικό είναι η γλυφοσάτη, τους προκάλεσε σοβαρές ασθένειες και αρρώστιες.

Πιο αναλυτικά, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγινε γνωστό πως δικαστήριο στο Μιζούρι αποφάσισε πως η Bayer θα πληρώσει 1,56 δισεκ. δολάρια σε 4 ενάγοντες που ισχυρίζονταν ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup τους προκάλεσε ασθένειες, ακόμα και καρκίνο. Η ετυμηγορία θα μπορούσε να εντείνει την πίεση προς τη γερμανική εταιρεία φαρμάκων και γεωργικών χημικών, να αλλάξει τη στρατηγική της.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ένορκοι της κομητείας Κόουλ, στο Μιζούρι, έκριναν την Παρασκευή ότι η Monsanto της Bayer ήταν η υπεύθυνη στους ισχυρισμούς των εναγόντων περί αμέλειας, ελαττωμάτων στον σχεδιασμό και μη προειδοποίησής τους για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του Roundup, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η Bayer ισχυρίζεται ότι μέσα από δεκαετίες μελετών, έχει αποδειχθεί πως το Roundup και το ενεργό συστατικό του, η γλυφοσάτη, είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση. Ωστόσο, η ετυμηγορία είναι η τέταρτη συνεχόμενη ήττα στο δικαστήριο για την Bayer. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Union Investment, ένας από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους της Bayer, κάλεσε την εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τους ενάγοντες, για να διευθετήσει περισσότερες υποθέσεις.

Ο Bart Rankin της Forrest Weldon, που εκπροσώπησε τους ενάγοντες, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η νίκη ήταν η πρώτη από τις πολλές για λογαριασμό χιλιάδων εναγόντων. Περίπου 165.000 αγωγές έχουν υποβληθεί κατά της εταιρείας για προβλήματα υγείας που φέρεται να προκλήθηκαν από το Roundup, το οποίο απέκτησε η Bayer, στο πλαίσιο της εξαγοράς της εταιρείας Monsanto για 63 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2018.

Το 2020, η Bayer συμβιβάστηκε με τις περισσότερες από τις εκκρεμείς τότε υποθέσεις Roundup έναντι ποσού έως και 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου 50.000 αγωγές παραμένουν σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τις κανονιστικές καταθέσεις.

Παράλληλα, στην Ευρώπη εγκρίνεται η γλυφοσάτη

Στις 16/11, έγινε γνωστό πως η Κομισιόν θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών από την οποία δεν προέκυψε πλειοψηφία, που θα όριζε την τύχη του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.

«Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι είναι η γλυφοσάτη

Η γλυφοσάτη (χημική ονομασία IUPAC: Ν[φωσφονομεθυλο] γλυκίνη) είναι ένα ευρέως φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών. Είναι οργανοφωσφορική ένωση, συγκεκριμένα ένα φωσφονικό, που δρα αναστέλλοντας το φυτικό ένζυμο ενολοπυροσταφυλοσικιμική φωσφορική συνθάση.

Χρησιμοποιείται για να εξοντώσει τα ζιζάνια, ειδικά τα ζιζάνια των μονοετών πλατύφυλλων και των αγρωστωδών, που ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες. Η ζιζανιοκτόνα δράση ανακαλύφθηκε από τον χημικό της Monsanto Τζον Ε.Φρανζ το 1970. Το 1974 διατέθηκε στην αγορά για γεωργική χρήση με την εμπορική ονομασία Roundup.

Το 2016, ο ΠΟΥ και το FAO μαζί εξέδωσαν έκθεση που αναφέρει ότι η χρήση σκευασμάτων γλυφοσάτης δεν είναι απαραίτητα επιβλαβής για την υγεία, και καθόρισαν μέγιστα όρια αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (mg/kg σωματικού βάρους ημερήσια) για τη χρόνια τοξικότητα.