Πέντε στρατιωτικοί των ΗΠΑ σκοτώθηκαν όταν στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην Κύπρο. Σύμφωνα με την διοίκηση του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, το ελικόπτερο κατέπεσε «κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ρουτίνας ανεφοδιασμού στον αέρα στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης».

Ο στρατός ανακοίνωσε αρχικά τη συντριβή το Σάββατο και είπε ότι η αιτία είναι υπό διερεύνηση, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιαδήποτε εχθρική δραστηριότητα. «Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ξεκίνησαν αμέσως, συμπεριλαμβανομένων των κοντινών αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων», τόνισαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων, το ελικόπτερο που συνετρίβη ήταν ένα MH-60 Black Hawk και σε αυτό επέβαιναν άνδρες των δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού. «Θρηνούμε την τραγική απώλεια πέντε στρατιωτικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού ατυχήματος στη Μεσόγειο Θάλασσα νωρίς το πρωί του Σαββάτου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει επιπλέον μοίρες στην ανατολική μεσόγειο, αλλά και τα αεροπλανοφόρα USS Gerald R. Ford και USS Dwight D. Eisenhower. Στόχος του Λευκού Οίκου, όπως έχει ανακοινώσει, είναι η αποτροπή της γενίκευσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και η υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας  

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως φέτος έχουν σημειωθεί αρκετοί θάνατοι μελών του αμερικανικού στρατού ως αποτέλεσμα συντριβής ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το Insider, τον Αύγουστο τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν όταν συνετρίβη ένα Boeing MV-22B Osprey κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στην Αυστραλία.

Τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε τρεις ακόμη συντριβές σκοτώθηκαν 14 μέλη του στρατού κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε ελικόπτερο. Ένα ακόμη δυστύχημα τον Ιούνιο στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα 22 τραυματίες.