Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα θύματα που παρέχουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Γάζα. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όμως, τα θεωρούν σε γενικές γραμμές ακριβή και ιστορικά αξιόπιστα.

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία διαφωνία ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους από τότε που η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη (25/10), ότι δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη στους αριθμούς που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι», χωρίς να διευκρινίζει τον λόγο γι’ αυτό. Το υπουργείο Υγείας στην, ελεγχόμενη από τη Χαμάς, Γάζα απάντησε, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα έγγραφο 212 σελίδων με τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτότητας περίπου 7.000 Παλαιστινίων που δηλώνει ότι έχουν σκοτωθεί στον ισραηλινό βομβαρδισμό στον θύλακα.

Διεθνείς οργανώσεις, ακόμα και κάποιες που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, και διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Reuters, δεν είναι σε θέση να διασταυρώσουν τους αριθμούς, αλλά δημοσιογράφοι έχουν δει μεγάλο αριθμό πτωμάτων, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Παράλληλα, ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις λένε ότι μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις μεταξύ των τελικών αριθμών των θυμάτων και αυτών που αναφέρονται από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αμέσως μετά τις επιθέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές τα εμπιστεύονται.

«Συνεχίζουμε να περιλαμβάνουμε τα στοιχεία τους στις αναφορές μας και αναφέρονται με σαφήνεια οι πηγές», σημείωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) σε δήλωση προς το Reuters. «Είναι σχεδόν αδύνατον αυτή τη στιγμή να δοθεί η όποια επαλήθευση από τον ΟΗΕ σε ημερήσια βάση».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπε Λαζαρίνι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ ότι όπως στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, οι αναφορές που δίδονται από τις αρχές της Χαμάς που ασκούν την εξουσία τη Γάζα, «θεωρούνται αξιόπιστες και κανείς ποτέ πραγματικά δεν τις έχει αμφισβητήσει».

Ο δρ Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος Διαχείρισης Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη, δήλωσε ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται και από τις δύο πλευρές «μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβή λεπτό – προς – λεπτό, αλλά σε γενικές γραμμές αποτυπώνουν το επίπεδο των θανάτων και των τραυματισμών και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης».

Η οργάνωση Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, επίσης υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για τα θύματα είναι σε γενικές γραμμές αξιόπιστα, και ότι δεν έχει εντοπίσει μεγάλες αποκλίσεις κατά τη διασταύρωση προηγούμενων επιθέσεων στη Γάζα.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νούμερα που βγαίνουν μετά την 7η Οκτωβρίου γενικά συνάδουν ή βρίσκονται εντός λογικής για την κλίμακα των θανάτων που θα ανέμενε κανείς, δεδομένης της έντασης των βομβαρδισμών σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο Ομάρ Σακρί, αρμόδιος για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στη Human Rights Watch. «Αυτοί οι αριθμοί συμβαδίζουν με ό,τι θα ανέμενε κανείς, δεδομένων αυτών που βλέπουμε στο πεδίο μέσω μαρτυριών, δορυφορικών εικόνων και άλλων μέσων»,δήλωσε στο Reuters.

Τα στοιχεία συμβαδίζουν, σε γενικές γραμμές

Σε μια εξέλιξη που τονίζει τις δυσκολίες στον υπολογισμό των νεκρών, αξιωματούχος του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, έχει λάβει εκτιμήσεις πως περίπου 1.000 μη ταυτοποιημένα πτώματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια στη Γάζα και δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί στον αριθμό των νεκρών. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε την πηγή της εκτίμησης αυτής.

Ενώ η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα και ασκεί αυστηρό έλεγχο στις πληροφορίες που βγαίνουν από τον θύλακα, η επίσημη ευθύνη για το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να βαρύνει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη. Στην Παλαιστινιακή Αρχή κυριαρχεί η Φατάχ, ο βασικός αντίπαλος της Χαμάς, και είναι υπεύθυνη για την καταβολή μισθών και την παροχή εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Γάζας.

Η Φατάχ αναφέρει στοιχεία για τα θύματα με βάση τους αριθμούς που λαμβάνει από νοσοκομεία, ασθενοφόρα και υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας, σε συντονισμό με την Ερυθρά Ημισέληνο, δήλωσε εκπρόσωπος στη Ραμάλα. Ο ίδιος είπε ότι τα θύματα αρχικά ταυτοποιούνται με βάση την ηλικία, το φύλο και το είδος του τραυματισμού, ενώ στη συνέχεια επιβεβαιώνονται τα πλήρη στοιχεία τους. Οι αριθμοί αυτοί αρχικά αναφέρονται στη Γάζα και επικαιροποιούνται στη Ραμάλα, αφού έχουν διασταυρωθεί, αλλά οι αποκλίσεις είναι σε γενικές γραμμές μικρές, δήλωσε ο ίδιος.

Το πριν και το μετά τους ισραηλινούς βομβαρισμούς στη Γάζα σε δορυφορικές εικόνες

Δεν έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που οι παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν τον αριθμό των θυμάτων, μετά την τελευταία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς το 2014, όταν οι αριθμοί που δίδονταν από διάφορες οντότητες δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της στις 3 Νοεμβρίου του 2015, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2014 στη Γάζα ήταν 2.322. Επιτροπή έρευνας υπό τον ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι είχαν σκοτωθεί 2.251 Παλαιστίνιοι.

Παρόλο που το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για την πλειονότητα των θανάτων στη Γάζα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε έκθεση μετά τη σύγκρουση, ότι 2.125 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο ισραηλινός στρατός. Το ισραηλινό ινστιτούτο Jerusalem Center for Public Affairs δήλωσε ότι πάνω 2.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’tselem έκανε λόγο για 2.202 Παλαιστινίους.

Ισραηλινές ανησυχίες

Το Ισραήλ επιτίθεται στη Γάζα μετά τις επιδρομές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, όπου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο Μπάιντεν, που μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (25/10), δεν εξήγησε για ποιο λόγο δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία για τα θύματα που δίδουν οι Παλαιστίνιοι.

Αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας στη Γάζα «συνεχώς φουσκώνει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων» και ότι «στο παρελθόν έχει πιαστεί να λέει ψέματα». Επικαλέστηκε τους χειρισμούς του υπουργείου στην επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί Αλ-Αραμπί στη Γάζα στις 17 Οκτωβρίου, για την οποία η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη, λέγοντας ότι το υπουργείο αρχικά ανέφερε 500 νεκρούς αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε τον αριθμό πτωτικά σε 471. Σε ξεχωριστή ενημέρωση των δημοσιογράφων, άλλος εκπρόσωπος δεν έδωσε ισραηλινή εκτίμηση για τα θύματα όταν ρωτήθηκε ποιος εκτιμά το Ισραήλ ότι είναι ο συνολικός αριθμός.

Σύμφωνα με μη διαβαθμισμένη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, ο αριθμός των νεκρών στην επίθεση στο νοσοκομείο ήταν «πιθανόν στο κατώτερο επίπεδο του εύρους των 100 έως 300». Ισραηλινός αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι ο αριθμός των νεκρών φαίνεται να είναι «αρκετές δεκάδες».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καταμέτρηση των νεκρών στην επίθεση ήταν δύσκολη διότι κάποια θύματα ήταν διαμελισμένα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να ταυτοποιηθούν πολλά ανθρώπινα μέλη.