Ένοπλη επίθεση με πυροβολισμούς στις Βρυξέλλες σημειώθηκε κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ». Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο δράστης κατάφερε να σκοτώσει δύο και τραυμάτισε ακόμα έναν. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό.

Το βρετανικό Sky News μετέδωσε πως τα δύο θύματα φορούσαν την εμφάνιση της Εθνικής Σουηδίας, λίγο πριν τον αγώνα με το Βέλγιο στην πρωτεύουσα του τελευταίου.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», σύμφωνα με το δίκτυο Sud Info, προτού διαφύγει με δίκυκλο. Φέρεται να είχε βιντεοσκοπήσει μήνυμα στο οποίο υποστήριζε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς του.

Η βελγική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Η εφημερίδα Soir αναφέρει ότι σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή. Φέρεται ότι προηγουμένως πυροβόλησε κάποιον στην είσοδο προτού πυροβολήσει δύο επιβαίνοντες σε ταξί.

Το μήνυμα του δράστη

Ένα βίαιο μήνυμα ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο δράστης, Ο Σλαϊέμ Σλούμα ισχυρίζεται στο βίντεο ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς. Όπως είπε πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους και ότι ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες

Στην κατηγορία 4 ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα του Βελγίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία 4 είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Μισέλ: Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

H Τζόρτζια Μελόνι παρακολουθεί «με ανησυχία τις πληροφορίες» για την επίθεση στις Βρυξέλλες

Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι «η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρακολουθεί με ανησυχία τις πληροφορίες για την επίθεση στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης».

«Η Ιταλία καταδικάζει με αποφασιστικότητα κάθε μορφή βίας, φανατισμού και τρομοκρατίας, και εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για τα θύματα και τις οικογένειές τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προκριματικά Euro 2024: Οριστική διακοπή στο Βέλγιο – Σουηδία – Οι Σουηδοί αρνήθηκαν να αγωνιστούν στο δεύτερο ημίχρονο

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο (1-1) μετά τη δολοφονία δύο Σουηδών, πιθανότατα φιλάθλων, στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε η UEFA.

«Ο αγώνας διεκόπη στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας. Περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν σύντομα», ανέφερε αρχικά η UEFA, ενώ λίγο μετά τις 23:40 ανακοινώθηκε η οριστική διακοπή του παιχνιδιού.

Οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές ξεκαθάρισαν στην UEFA ότι δεν θα αγωνιστούν στο δεύτερο ημίχρονο, με τους Βέλγους να συμφωνούν, όπως μετέδωσε το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV6.

Το Βέλγιο έχει ήδη κλείσει τη θέση του στους τελικούς της Γερμανίας του χρόνου, ενώ η Σουηδία δεν μπορεί να προκριθεί.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία

«Σοκαρισμένοι από τις φονικές επιθέσεις στους δρόμους των Βρυξελλών σήμερα το βράδυ» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Σημειώνει ότι «Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους».

Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες, εκφράζει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Τον αποτροπιασμό του για την αποψινή δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρόμερ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Απόψε λάβαμε φρικτά νέα από τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Στρόμερ.

Η σουηδική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τη βελγική, συμπλήρωσε.