Στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν θα μεταβεί αυτήν την εβδομάδα ο Φρανκ Ρουτζιέρο, ο οποίος τον περασμένο μήνα διορίστηκε αντικαταστάτης του εκλιπόντος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στις δύο χώρες.

Στις 14 Ιανουαρίου σε ειδική τελετή θα τιμηθεί η μνήμη του Αμερικανού διπλωμάτη και αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή, στην οποία θα παραστούν ηγέτες κρατών από τη νοτιοανατολική Ασία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε ότι το ταξίδι του Ρουτζιέρο θα «επικεντρωθεί στις προετοιμασίες» των τριμερών συνομιλιών κορυφής.

Ο εκτελών χρέη ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους οργανώσεων και θα δώσει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ στην διάρκεια του ταξιδιού που σχεδίαζε να κάνει ο Χόλμπρουκ πριν το θάνατό του, την 13η Δεκεμβρίου, λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ο Ρουτζιέρο θα μεταφέρει στο Πακιστάν την αμερικανική «στήριξη» στις προσπάθειες να επιτευχθεί «ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια» στην περιοχή, και στο Αφγανιστάν αναμένεται να επαναλάβει την δέσμευση της Ουάσινγκτον ότι η μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια θα αρχίσει εφέτος και θα «ολοκληρωθεί» το 2014, δήλωσε ο Κρόουλι.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι αναμένεται να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και να παραστεί στο μνημόσυνο του Χόλμπρουκ, που σύμφωνα με τον Κρόουλι θα γίνει την 14η Ιανουαρίου στο Κέντρο Κένεντι. Θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κλίντον, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Πακιστάν. «Αρκετοί ξένοι ηγέτες θα έλθουν στο μνημόσυνο, και θα ανέμενα πως θα γίνουν ορισμένες συναντήσεις επ’ ευκαιρία», είπε ο Κρόουλι.