Το σαλόνι είναι από τα δωμάτια του σπιτιού που χρησιμοποιούνται περισσότερο, αλλά και ένα καταφύγιο όπου περνάμε τις ελεύθερες ώρες μας. Μπορεί στο παρελθόν το σαλόνι να ήταν αποκλειστικά χώρος για τους επισκέπτες, πλέον όμως είναι το μέρος όπου χαλαρώνουμε, διαβάζουμε βιβλία ή βλέπουμε τις αγαπημένες μας σειρές. Γι’ αυτό και η εύρεση των κατάλληλων επίπλων που θα αντέξουν στον χρόνο, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η αισθητική του «old money» είναι η πιο περιζήτητη τάση εσωτερικής διακόσμησης αυτή τη στιγμή, και το σαλόνι της Anne Hathaway και του συζύγου της και σχεδιαστή κοσμημάτων, Adam Shulam, δείχνει πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε την «ήσυχη πολυτέλεια» χρησιμοποιώντας διαφορετικά μεταξύ τους έπιπλα.

Τη διακόσμηση ανέλαβε η Pamela Shamshiri του Studio Shamshiri, αντλώντας στοιχεία από την ιδιοσυγκρασία και το όραμα του αρχιτέκτονα του σπιτιού, Myron Hunt, ο οποίος το 1906 έδωσε «σάρκα και οστά» στην ιδέα του για ένα ελβετικό σαλέ στη μέση της Νότιας Καλιφόρνιας. Τα φαινομενικά αταίριαστα αλλά διαχρονικά έπιπλα στο σαλόνι της Anne Hathaway υπηρετούν απόλυτα το ρομαντικό ιδεώδες που είχε στο μυαλό του ο Hunt.

Οι καναπέδες και οι πολυθρόνες στο σαλόνι της Hathaway βρίσκονται στην καρδιά του σχεδιασμού του δωματίου. Το στιλ, το χρώμα, η υφή και οι γραμμές των επίπλων είναι όλα άρρηκτα συνδεδεμένα με την αισθητική του σπιτιού. Παλαιότερα, ο συνδυασμός των επίπλων ακολουθούσε αυστηρούς κανόνες ανάλογα με την εκάστοτε μόδα, όπως παραδείγματος χάριν ένας καναπές και ένα ανάκλιντρο ίδια σε απόχρωση, ύφασμα και σχήμα.

Τώρα, το παιχνιδιάρικο mix & match στο στιλ, τα χρώματα και τις υφές προσθέτει ζωντάνια και αναδεικνύει την αισθητική του «old money». Έπιπλα και διακοσμητικά σε παρόμοιους αλλά όχι ακριβώς ίδιους τόνους, δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα σε όλο τον χώρο.

«Σήμερα, το σετ καναπές-πολυθρόνες θεωρείται ξεπερασμένη τάση στην διακόσμηση σαλονιού», λέει η Lucy Searle, διευθύντρια του Homes & Gardens. «Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, αλλά, αν ακολουθήσετε αυτή την προσέγγιση, χάνετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο με στοιχεία του χαρακτήρα σας».

Τα mismatched έπιπλα είναι σίγουρα μια επιλογή που πρέπει να σκεφτείτε, αν θέλετε να αντιγράψετε το στιλ σαλονιού της Anne Hathaway. «Αυτό που έχει σημασία, εφόσον τα έπιπλα του σαλονιού δεν είναι σετ, είναι οι επιλογές να εξακολουθούν να δίνουν ένα αρμονικό σύνολο», λέει η Lucy Searle. «Αυτό μπορείτε να το πετύχετε μέσω του στιλ, του σχήματος, του χρώματος στο ξύλο και ούτω καθεξής. Ένα κοινό σημείο αναφοράς θα κάνει τις επιλογές σας να φαίνονται αρμονικές και όχι χαοτικές».