Στις 10 Ιουλίου 2025, ένα σημαντικό κεφάλαιο της μόδας και της πολιτιστικής κληρονομιάς γράφτηκε στο Παρίσι: Η πρώτη και αυθεντική Hermès Birkin, η ίδια που σχεδιάστηκε ειδικά για την Jane Birkin το 1984, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για το αστρονομικό ποσό των 1,47 δισεκατομμυρίων γιεν (περίπου 8,6 εκατομμύρια ευρώ). Έτσι, έγινε και επίσημα η πιο ακριβή τσάντα στον κόσμο. Αγοραστής ήταν ο Shinsuke Sakimoto, CEO της Valuence Japan Inc., μιας ιαπωνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της μεταπώλησης ειδών πολυτελείας με επίκεντρο την κυκλική οικονομία.
Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την αγορά;
Ο Sakimoto δεν προέρχεται από τον κόσμο της μόδας ή τουλάχιστον όχι αρχικά. Ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αγωνίστηκε στην Gamba Osaka, στην κορυφαία κατηγορία της Ιαπωνίας, προτού αποσυρθεί στα 22 του. Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στον χώρο των μεταχειρισμένων ειδών και, το 2007, ίδρυσε την εταιρεία Nanboya. Τέσσερα χρόνια αργότερα, δημιούργησε τη Valuence Japan, η οποία εξελίχθηκε σε έναν διεθνή όμιλο, με παρουσία σε 14 χώρες, περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους και κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα ¥81,5 δισ. το 2024.
Γιατί ξόδεψε τόσα χρήματα για μια τσάντα;
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται για μια πράξη προβολής ή συλλεκτικής μανίας. Αντιθέτως, η τσάντα δεν θα μεταπωληθεί. Η Valuence σκοπεύει να την εκθέσει στο κοινό, όχι ως εμπορικό αντικείμενο, αλλά ως σύμβολο πολιτισμού, γυναικείας ανεξαρτησίας και ελευθερίας, τιμώντας την κληρονομιά της Jane Birkin. Η εταιρεία επιδιώκει να δώσει στην τσάντα έναν δημόσιο ρόλο, ξεφεύγοντας από το status της «πολυτελούς ιδιοκτησίας» και μετατρέποντάς την σε κάτι που μπορεί να συγκινεί, να εμπνέει και να διηγείται ιστορίες.
Τι είναι η κυκλική πολυτέλεια και πώς συνδέεται με αυτή την κίνηση;
Η Valuence δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή στην παράταση της «ζωής» πολυτελών αντικειμένων αντί της απόρριψής τους. Με απλά λόγια, επενδύει σε μεταχειρισμένα είδη που έχουν διαχρονική αξία, όχι απλώς ως προϊόντα, αλλά ως σημεία αναφοράς για τον πολιτισμό και την ιστορία της μόδας.
Η Birkin της Jane Birkin, άλλωστε, δεν είναι μια οποιαδήποτε Birkin. Είναι η πρώτη, εκείνη που ενέπνευσε τη δημιουργία ολόκληρης της σειράς, όταν η ηθοποιός και τραγουδίστρια παραπονέθηκε σε πτήση για την έλλειψη πρακτικών, κομψών τσαντών. Ο τότε CEO της Hermès, Jean-Louis Dumas, της σχεδίασε τη δική της και το υπόλοιπο είναι ιστορία.
Η συγκεκριμένη τσάντα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό σε ένα private preview στις 2 Ιουλίου στο Παρίσι, και στη δημοπρασία της Sotheby’s ακολούθησε μια 10λεπτη τηλεφωνική μάχη ανάμεσα σε 8 ενδιαφερόμενους. Η τελική προσφορά έγινε από την Maiko Ichikawa, επικεφαλής της Sotheby’s Japan.
Τι συμβολίζει η Birkin σήμερα;
Η αυθεντική Birkin της Jane δεν είναι μόνο ένα iconic αντικείμενο της μόδας, είναι ένα σύμβολο προσωπικότητας. Συνδέεται με την απλότητα, τον δυναμισμό και την αβίαστη κομψότητα της Birkin, που υπήρξε πάντα αντισυμβατική, ανεξάρτητη και γοητευτικά ανεπιτήδευτη.Γι’ αυτό και η απόφαση της Valuence να την διατηρήσει ως πολιτιστικό κειμήλιο έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως δήλωσε και ο Sakimoto: «Η Jane Birkin αντιπροσώπευε την ελευθερία και την ανεξάρτητη ομορφιά, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας: την υποστήριξη της ενδυνάμωσης των γυναικών και της ποικιλομορφίας.»
Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η Valuence δείχνει ότι η πολυτέλεια δεν είναι πια μόνο ζήτημα στιλ, αλλά και στάση ζωής. Η αγορά της πιο ακριβής τσάντας στην ιστορία δεν έγινε για να κλειδωθεί σε ένα χρηματοκιβώτιο, αλλά για να ανοίξει μια συζήτηση για τη μνήμη, τον ρόλο των γυναικών, και την αξία των αντικειμένων που αντέχουν στον χρόνο. Η Hermès Birkin της Jane Birkin πέρασε από τα χέρια ενός συμβόλου εποχής σε μια νέα εποχή που, ευτυχώς, ξέρει να τιμά τις ιστορίες που την έπλασαν.