Όταν ένας ναυαγοσώστης ζήτησε από την αστυνομία να διώξει τη Lotte Mies επειδή έκανε μπάνιο τόπλες στην εσωτερική πισίνα στο Βερολίνο, ήταν μια κίνηση που θα πυροδοτούσε ακούσια μια αλλαγή κανόνα που θα επέτρεπε σε όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών, την ελευθερία να κάνουν τόπλες ενώ κολυμπούσαν στην πόλη.

Η απόφαση να αλλάξουν οι κανόνες ένδυσης σχετικά με την κολύμβηση στη γερμανική πρωτεύουσα λήφθηκε αφού δύο γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Mies, υπέβαλαν καταγγελίες ότι τις πέταξαν έξω ή τις απαγόρευσαν από τις πισίνες της πόλης επειδή αρνήθηκαν να καλυφθούν και απαίτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες όταν κάνουν μπάνιο «oben-ohne» (τόπλες) στις δημόσιες πισίνες της πόλης. Η 33χρονη Mies, κάτοικος Βερολίνου, υπέβαλε καταγγελία για διακρίσεις τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον μιας εσωτερικής δημόσιας πισίνας στο Kaulsdorf, αφού της απαγόρευσαν να μπει τόπλες. Η 33χρονη είπε ότι έστειλε email εκ των προτέρων και της δόθηκε άδεια να κάνει μπάνιο τόπλες. Ωστόσο, όταν η Mies πήγε τόπλες στην πισίνα, το προσωπικό της ζήτησε να φύγει, μεταδίδει ο Guardian.

Η Mies διαμαρτυρήθηκε ότι οι κανόνες ορίζουν μόνο να φοράει «εμπορικά μαγιό» και πως ενώ αρχικά η αστυνομία και ο ναυαγοσώστης που της έδωσαν το «πράσινο φως» να κολυμπήσει τόπλες της απαγόρευσαν μετά να βρίσκεται στην πισίνα. Η γυναίκα είπε πως ένιωσε ταπεινωμένη καθώς έφευγε και επικοινώνησε με το τμήμα της πόλης για την απόδοση δικαιοσύνης, για τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Η καταγγελία οδήγησε σε αλλαγή στους κανόνες

Η καταγγελία της οδήγησε σε αλλαγή στους κανόνες αφού το τμήμα διαπίστωσε ότι η Mies είχε ακολουθήσει σωστά τους κανόνες κολύμβησης και ελήφθη η απόφαση να προστεθεί ρητά ότι οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως φύλου θα μπορούσε να είναι τόπλες στις δημόσιες πισίνες. «Ένιωσα πολύ ταπεινωμένη και ότι η αξιοπρέπειά μου υφίστατο διακρίσεις επειδή είμαι γυναίκα, καθώς μου αρνήθηκαν να κολυμπήσω τόπλες, λόγω άγραφων ηθικών κωδίκων που οι άνδρες επέβαλαν στις γυναίκες που ισχύουν ακόμη και σήμερα», Mies είπε στον Guardian.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το να μην επιτρέπουμε στους ανθρώπους τα ίδια δικαιώματα λόγω του φύλου τους δεν είναι θέμα γνώμης, αλλά πράξη δομικού σεξισμού. Όλοι θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και, πάνω από όλα, την ελευθερία επιλογής, ειδικά όταν πρόκειται για το σώμα τους», συνέχισε η Mies. Οι Αρχές της γερμανικής Πρωτεύουσας κατέστησαν σαφές ότι ο υπάρχων κανόνας, ο οποίος επιμένει ότι τα μαγιό καλύπτουν τα γεννητικά όργανα, ισχύει για όλους τους επισκέπτες και ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει αν θα φορέσει πλήρες μαγιό ή απλά το κάτω μέρος στις πισίνες.

«Αυτός ο κανονισμός εφαρμόζεται πάντα σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των φύλων. Δεν υπάρχουν πλέον διαφορετικοί τρόποι ερμηνείας της κοινής πρακτικής, αλλά κάθε επισκέπτης των πισινών μας έχει πλέον τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνος του ποιο είδος μαγιό θέλει να φορέσει», δήλωσε ο υπεύθυνος της πισίνας του Βερολίνου, Berliner Bäderbetriebe.

«Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο»

Η κίνηση ακολουθεί ένα παρόμοιο περιστατικό στο Βερολίνο το 2021 κατά το οποίο μια Γαλλίδα που ζούσε στην πόλη, η Gabrielle Lebreton, διατάχθηκε να εγκαταλείψει ένα υδάτινο πάρκο όταν αρνήθηκε να καλύψει το στήθος της ενώ έκανε ηλιοθεραπεία. Πυροδότησε μια διαμαρτυρία «καμία θηλή δεν είναι ελεύθερη μέχρι να ελευθερωθούν όλες», όπου οι γυναίκες έκαναν ποδήλατα τόπλες και οι άνδρες φορούσαν σουτιέν για να διαδηλώσουν.

Η Mies γιόρτασε την αλλαγή του κανόνα, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να διασφαλιστούν ίσα δικαιώματα για όλα τα φύλα. «Το κύριο πρόβλημα με το όλο θέμα είναι ότι οι γυναίκες εκτίθενται σε μόνιμη σεξουαλικότητα και αυτό εξισώνεται με τη σεξουαλική διαθεσιμότητα και αντιμετωπίζονται ανάλογα», ανέφερε η γυναίκα.

«Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο. Εμείς ως κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κοινωνικοποίηση και να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες ως αντικείμενα και να αρχίσουμε να τις σεβόμαστε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η «χαλαρή» σχέση της Γερμανίας με το γυμνό μερικές φορές σοκάρει τους τουρίστες, αλλά για τους ντόπιους αυτή η νέα πολιτική δεν είναι έκπληξη ή, πράγματι, νέα. Για περισσότερο από έναν αιώνα η Γερμανία ασκεί το Freikörperkultur (FKK), που μεταφράζεται ως «καλλιέργεια ελεύθερου σώματος».

Ο Arnd Bauerkämper, αναπληρωτής καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είπε στο BBC ότι στις αρχές του 20ου αιώνα, ο γυμνισμός ήταν μέρος ενός κινήματος για να είμαστε πιο κοντά στη φύση. Η Berliner Bäderbetriebe είπε ότι καλωσορίζει τους τουρίστες στην πόλη και τις δημόσιες πισίνες της και ζήτησε από τους επισκέπτες να ασκούν «αμοιβαίο σεβασμό και ανεκτικότητα» όταν την επισκέπτονται. Το Βερολίνο δεν είναι η μόνη γερμανική πόλη που επιτρέπει το τόπλες κολύμπι. Τον Μάιο του 2022, το Γκέτινγκεν στην Κάτω Σαξονία, στην κεντρική Γερμανία, έγινε η πρώτη γερμανική πόλη που επέτρεψε τη γυναικεία τόπλες κολύμβηση στις εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες της.