Η παρακολούθηση τηλεόρασης πριν πέσετε για ύπνο μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσετε μετά από μια αγχωτική μέρα, αλλά υπάρχουν ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πατήσετε το on μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας.

Σύμφωνα με το healthdigest.com, ένα από τα βασικά επιχειρήματα για να μην βλέπετε τηλεόραση αμέσως πριν κοιμηθείτε είναι η έκθεση στο «μπλε φως» που εκπέμπεται από τις οθόνες. Το Time αναφέρει συγκεκριμένες μελέτες που έχουν υποδείξει ότι το μπλε φως είναι κατασταλτικό της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται όταν είναι σκοτάδι, βοηθώντας το σώμα και το μυαλό σας να κοιμηθούν. Όταν τα μάτια σας εκτίθενται στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας (ειδικά το μπλε φως που εκπέμπεται από πολλές ηλεκτρονικές συσκευές) μπορεί να μπερδέψει τη διαδικασία, καταστέλλοντας έτσι την παραγωγή μελατονίνης.

Οι συνήθειες που επηρεάζουν τον ύπνο

Η αποφυγή του μπλε φωτός που καταστέλλει τη μελατονίνη σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε και άλλες οθόνες όπως το τηλέφωνο και το tablet σας, συμπληρώνει το healthdigest.com. Ο Δρ Στίβεν Χ. Φάινσιλβερ, διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής Ύπνου στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη εξηγεί στο Healthline «Τα κρεβάτια είναι για ύπνο, με μία μόνο εξαίρεση. Και η παρακολούθηση τηλεόρασης και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο δεν είναι αυτή».

Η παρακολούθηση τηλεόρασης το βράδυ μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους

Ένα άλλο πιθανό αποτέλεσμα του ύπνου μπροστά στην τηλεόραση είναι η αύξηση βάρους. Μια προκαταρκτική μελέτη που αναφέρθηκε από το Today ισχυρίζεται ότι ο ύπνος με τα φώτα της τηλεόρασης αναμμένα ή ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να μπερδέψει τον μεταβολισμό σας, οδηγώντας σε αύξηση βάρους ή ακόμα και παχυσαρκία.

Ζευγάρι κοιμάται με φως

Οι ερευνητές στη μελέτη εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου περισσότερων από 44.000 γυναικών μαζί με τα ερωτηματολόγια για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους που συμπλήρωναν περιοδικά στην αρχή και κατά τη διάρκεια της πενταετούς ερευνητικής περιόδου. Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν τη νύχτα σε δωμάτιο με αναμμένη τηλεόραση είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τουλάχιστον 11 κιλά σε σχέση με εκείνες που κοιμόντουσαν στο σκοτάδι.

Η Δρ. Phyllis Zee, ειδική στις διαταραχές ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο, μοιράζεται την πίστη της με το Today για το πώς πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ο χρόνος μπροστά από μια οθόνη για την αποφυγή ποικίλων προβλημάτων υγείας. «Το σωστά χρονομετρημένο φως θα πρέπει να θεωρείται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής», είπε.