Πολλοί θεωρούν τη δεκαετία των 30 ως την καλύτερη ηλικία μητρότητας. Μπορείτε να είστε πιο σίγουρες για την καριέρα και τη σχέση σας, που θα αποτελέσουν τη σταθερή βάση για το μεγάλωμα της οικογένειάς σας. Ενδεχομένως εσείς και ο σύντροφός σας να είχατε και τις περιπέτειές σας σαν ζευγάρι, πριν προχωρήσετε στη γονεϊκότητα που είναι η μεγαλύτερη από όλες τις περιπέτειες. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα είναι πως υπάρχει μια δυσθεώρητη διαφορά ανάμεσα στη δυνατότητά σας να μείνετε έγκυος στις αρχές της δεκαετίας των 30 και στο τέλος της. Περνώντας τα χρόνια της συγκεκριμένης δεκαετίας, η γυναικεία γονιμότητα περνά σε ελεύθερη πτώση. Γι’ αυτό οι ειδικοί της γονιμότητας συμβουλεύουν τις γυναίκες που συμπληρώνουν τα 30 τους χρόνια να μην περιμένουν πολύ, ιδίως αν θέλουν περισσότερα από ένα παιδιά.

Τα υπέρ
Από πολλές απόψεις το να αποκτάς παιδιά στη δεκαετία των 30 σου έχει οικονομικό και πρακτικό νόημα. Πιθανώς έχεις υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια απ’ ό,τι στη δεκαετία των 20, επειδή είχες περισσότερο καιρό στη διάθεσή σου να καθιερωθείς στον εργασιακό κόσμο. Επιπλέον, έχεις μεγαλύτερη ευελιξία από μια γυναίκα στα 40 της, για την οποία μπορεί να είναι προσωπικά και επαγγελματικά δύσκολο να κόψει μια πολύ καλή καριέρα για να κάνει παιδί.

Ευτυχώς οι νέες μαμάδες των 30 χρόνων έχουν δυνάμεις και αντοχή, ιδιότητες με μεγάλη πρακτική σημασία όταν αποκτάς παιδιά. Κι ενώ σαφώς ο καθένας αναπτύσσεται διαφορετικά, οι γυναίκες στη δεκαετία των 30 είναι πιθανό να ξέρουν τον εαυτό τους καλύτερα από τις γυναίκες στη δεκαετία των 20 και είναι μάλλον λιγότερο ριζωμένες στις προσωπικές τους συνήθειες από τις γυναίκες μετά τα 40, λέει η ψυχοθεραπεύτρια Λέα Σάιντλερ του Σαν Φρανσίσκο.

Τα κατά

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 30, οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος είναι ελάχιστα μειωμένες σε σχέση με τα χρόνια των 20-30, κι ο κίνδυνος αποβολής ή απόκτησης μωρού με σύνδρομο Ντάουν είναι ακόμη ελάχιστα υψηλότερος. Αλλά στα 35 η κάμψη της γονιμότητας αρχίζει να επιταχύνεται. Η ηλικία των 35 αποτελεί επίσης ένα σημείο όπου η συχνότητα εμφάνισης παιδιών με σύνδρομο Ντάουν ή άλλες γενετικές ανωμαλίες απασχολούν, γι’ αυτό και συνίσταται αμνιοκέντηση, δειγματοληψία χοριακής λάχνης ή άλλες εξετάσεις προγεννητικής διάγνωσης σαν έλεγχοι ρουτίνας από τα 35 και πάνω.

Με την ηλικία των γυναικών αυξάνονται επίσης αργά αλλά σταθερά τα ποσοστά αποβολών, όπως και οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα άνω των 35 είναι πιθανότερο να έχει έκτοπο κύηση. Και τα ποσοστά καισαρικών είναι υψηλότερα για τις γυναίκες άνω των 35: όσες κάνουν το πρώτο τους μωρό σε αυτή η ηλικία έχουν 40% πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική έναντι 14% των γυναικών που το αποκτούν στη δεκαετία των 20 τους. Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών προκαλούνται από προβλήματα εγκυμοσύνης όπως πιθανός κίνδυνος για το έμβρυο ή από την παράταση του δεύτερου σταδίου του τοκετού, που είναι συνήθης στις μεγαλύτερες γυναίκες.

Φυσικά, η βιολογική ηλικία δε συμπίπτει πάντα με την αριθμητική και υπάρχουν διαφοροποιήσεις από γυναίκα σε γυναίκα, όμως οι ειδικοί λένε ότι στα 35 η γυναίκα πρέπει να το πάρει στα σοβαρά αν θέλει παιδιά – και ιδίως αν θέλει πάνω από ένα.

Αφήνοντας κατά μέρος τα θέματα της ηλικίας, για να έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, προσέξτε δυο τρία πράγματα πριν βάλετε μπρος για τη σύλληψη.

Εάν είστε κάτω των 35 και είχατε συχνές (περίπου δύο ή τρεις φορές τη βδομάδα) ελεύθερες επαφές για ένα χρόνο και δε μείνατε έγκυος, είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γονιμότητας. Αν είστε από 35 χρονών και πάνω, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αν είχατε συχνές ελεύθερες επαφές για τρεις έως έξι μήνες και δεν μείνατε έγκυος. Και αν γνωρίζετε να υπάρχουν οποιοιδήποτε συγκεκριμένοι λόγοι που να εμποδίζουν τη σύλληψη, όπως ένα ιστορικό απουσίας ωορρηξίας ή σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών ή πρόβλημα του συντρόφου σας με το σπέρμα, καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ακόμη πιο σύντομα.

Πηγή: yourbaby.gr