Ένα διαζύγιο είναι δύσκολο για τους γονείς αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Κάποια μάλιστα καλούνται να κάνουν τους διαμεσολαβητές αν το κλίμα μεταξύ των γονέων δεν είναι κάλο, άλλα «θρηνούν» την απώλεια ενός γονέα που ξαφνικά έχει μετακομίσει και υπάρχουν κι εκείνα που πρέπει να παρηγορήσουν κάποιον γονέα εάν είναι ο πληγωμένος της σχέσης.

Πολλά παιδιά φέρουν τα σημάδια του διαζυγίου ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Ωστόσο οι χωρισμένοι γονείς μπορούν να βοηθήσουν αν μάθουν έγκαιρα να διαχειρίζονται σωστά τη συμπεριφορά τους. Ο οικογενειακός σύμβουλος Μ. Gary Neuman, συμβουλεύει πώς πρέπει να χωρίζουν οι γονείς χωρίς να «καταστρέφουν» συναισθηματικά τα παιδιά τους και υπογραμμίζει πέντε λάθη τα οποία πρέπει να αποφύγουν.

1. Μην κάνετε το παιδί σας αγγελιοφόρο
«Πάρα πολλοί γονείς προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω των παιδιών τους κάτι το όποιο προκαλεί αδικαιολόγητη συναισθηματική πίεση πάνω τους και τους αναγκάζει να διαπραγματευτούν καταστάσεις που ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν» λέει ο Neuman. To email είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στις μέρες μας για να επικοινωνήσετε με τον πρώην σύζυγό σας. Σας επιτρέπει να συζητήσετε συγκεκριμένα τις πρακτικές της ανατροφής του παιδιού σας χωρίς να «ανοίγετε» παλιές πληγές. Αν πάλι θέλετε να μιλήσετε με τον πρώην σύζυγό σας τηλεφωνικώς ή πρόσωπο με πρόσωπο, επικεντρωθείτε στον λόγο της συνάντησης σας και διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μπορείτε απλά να πείτε «καταλαβαίνω τα συναισθήματα σου αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε για το παιδί μας», προτείνει ο Neuman. «Η συναισθηματική υγεία του παιδιού καλώς ή κακώς εξαρτάται από τη σχέση των γονιών», τονίζει.

Διαβάστε περισσότερα στο baby.gr…